Брнабић: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум...

АНТАЛИЈА: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су пленарни састанак Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији обележиле две ствари - чињеница да је и Приштина гласала за све документе иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

На седници су усвојене заједничка Декларација као и Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

“Мени је важно да су сви документи усвојени, јер могу бити усвојени само једногласно. Да је било ко гласао против, не би могли да се усвоје. Занимљиво је да Вјоса Османи, иако је изразила резервисаност, није гласала против, нити је била уздржана”, рекла је Брнабић.

Додала је да, примера ради, у Стратешком документу на сваком месту где се помиње Косово, оно није смо са звездицом, већ и са фуснотом.

Поред тога, како је рекла, занимљиво је да се Османи чак у једном тренутку позвала на Бриселски споразум и рекла да по њему не иде фуснота сваки пут, већ само први кад се помиње Косово.

“Сада видимо да се позивају на Бриселски спораузм, а када им не одговара, онда то не постоји…То је таква политика која не престаје да изненађује са скупа на скуп. Чула сам данас да се Османи позива на Бриселски споразум и не могу да сакријем срећу и надам се да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да Приштина формира Заједницу српских општина”, рекла је Брнабић.

То је, каже, данас било конструктивно са њихове стране, и потпуно супортно свему што се чуло у приштинском парламенту - да неће допуштати усвајање таквих докумената.

“То су две ствари које су обележиле овај скуп за мене”, рекла је Брнабић.

За јаку регионалну сарадњу и повезаност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је порука Србије на самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи била јасна, а то је да само јака регионална сарадња и боље повезивање региона може да помогне да се брзо опоравимо од последица кризе изазване пандемијом ковида 19.

Она је навекла да је Србија посвећена регионалним пројектима, пре свега, инфрастуктурним, за боље путно и железничко повезивање.

“Али апелујемо и на ЕУ да се ''зелени коридори'', успостаљени између земаља и региона Западног Балкана, прошире на суседе који су чаланице ЕУ, да имамо бољу усклађеност на граничним прелазима, са више електронских сертификата”, рекла је Брнабић новинарима.

Навела је и да ће Србија уложити додатна средства у физичко проширивање граничних прелаза да бисмо били ефикаснији.

“Добро је да се иницијатива коју је покренуо председник Србије Александар Вучић тзв. ''мини Шенген'', односно четири слободе, прошири на читав регион Западног Балкана, јер је потребно да имамо што ефијаснији проток робе, људи, услуга и капитала, зато што од тога зависи будућност и наша конкурентност”, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести