Брнабић: Регионална сарадња и очување мира, кључ инвестиција

ЈАХОРИНА: Председница Владе Србије Ана Брнабић, која учествује на 3. Јахорина економском форуму, који је почео данас на Јахорини, поручила је да су регионална сарадња и очување мира и стабилности предуслов за привлачење нових домаћих и страних инвестиција и даљи економски разво темељ напретка целог региона.
Ana Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

„Наша обавеза, као одговорних лидера, јесте да заједнички радимо на стварању бољег живота, извесности и просперитета свих наших грађана“, нагласила је Брнабић. Управо зато, европска перспектива региона је посебно важна, рекла је Брнабић и истакла да чланство у ЕУ није циљ сам по себи, већ да су кључне реформе које спроводимо у процесу европских интеграција и које воде трансформацији у модерна и уређена друштва. 

Премијерка је казала да се регион суочава са сличним изазовима у процесу реформи и европских интеграција, и да су управо зато политичка воља, разумевање и јачање сарадње кључни за даљи напредак. 

„Србија је посвећена јачању и унапређењу економске сарадње на Западном Балкану, јер је јака економија кључ јаког и успешног региона“, нагласила је Брнабић. 

Привредна сарадња Србије и Босне и Херцеговине је добра, навела је премијерка и додала да је то показао и недавно одржани Међународни привредни сајам у Мостару, који је отворио председник Србије Александар Вучић.

Прошла година била је рекордна у области међусобне робне размене Србије и БиХ и достигла је 1,7 милијарди евра. 

„Економски напредак земље зависи од одлучности и способности владе да спроведе суштинске реформе, а Влада Србије показала је и одлучност и одговорност према грађанима“, истакла је премијерка Брнабић. 

Председница Владе Србије истакла је да је раст БДП-а у првом кварталу ове године 4,5 одсто, што је значајно више од пројектованог раста од 3,9 одсто, и да је то резултат реформи које је започела претходна и наставила ова влада.

„Ово је одлична вест и за Републику Српску и БиХ, јер са јачањем српске привреде може се очекивати и већи ниво инвестиција у БиХ и даље јачање економске сарадње“, нагласила је Брнабић у обраћању на Јахорина економском форуму.

Председница владе Србије посебно је истакла оцену из Извештаја Европске комисије, у којем се наглашава конструктивна улога Србије када је реч о регионалној сарадњи и односима у региону. 

„Србија остаје посвећена тим циљевима, јер је то од суштинског значаја за мир, стабилност и напредак региона, и бољи живот наших грађана“, закључила је Брнабић, саопштено је из Владе Србије.

Иначе, 3. Јахорина економски форум организује Удружење економиста Републике Српске у сарадњи са Савезом економиста Србије и под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

На отварању форума обратили су се и председник Републике Српске Милорад Додик и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести