Брнабић: Рекордно ниска незапосленост младих - 20,7 одсто

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је на крају другог квартала ове године незапосленост младих била 20,7 одсто, што је, каже, рекордно ниска незапосленост код те категорије грађана до сада.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Истакла је да је пре шест година незапосленост младих била чак 51,1 одсто.

"Србија и даље има огроман проблем са незапосленошћу младих. Међутим, крајем другог квартала ове године незапосленост младих дошла је до 20,7 одсто и то је рекордно ниска незапосленост", рекла је Брнабић.

Истиче да је то показатељ да се држава посветила младима, да остану у земљи и имају посао.

Брнабић каже да незапосленост младих опада у континуитету и изнела податак да је крајем 2018. износила 29,1 одсто, крајем 2019. године 25,5 одсто, а сада 20,7 одсто.

"Незапосленост младих континуирано опада и то је јако добро", поручила је Брнабић и додала да држава ни тим резултатом није задовољна и да ће наставити са политикама за запошљавање младих.

Нетачно да је мања незапосленост младих јер одлазе из Србије

Теза да се бележи тренд смањења незапослености младих, јер они одлазе из земље је нетачна, зато што бележимо и тренд повећања запослености младих, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Како је рекла, не прати се само стопа незапослености, већ и запослености, а подаци показују да је укупно у Србији јасан тренд повећања запослености младих.

Међутим, Брнабић је навела да се мора урадити још много да би се стопа незапослености младих са 20,7 на крају другог квартала и даље спустила, јер је то и даље лош проценат, иако бољи него раније, с обзиром да је, каже, пре шест та стопа била 51,1 одсто.

На питање колико младих се одселило за тај период, Брнабић је рекла да такав података нема, јер нико нема право да пита људе када одлазе да ли су отишли за стално, на школовање са планом да се врате...

Она је рекла да држава активно ради на томе да се наши људи из иностранства враћају у Србију, на мапирању дијаспоре, како би се знало где су отишли и шта да надлежни треба да ураде да се они врате.

У том смислу, подсетила је да платформу "Тачка повратка" чији је циљ да дијаспори пружи информације о томе како да ступе у контакт са Србијом, као и циркулацији информација за појединце који желе да се врате у земљу.

"Јављају се људи који желе да се врате. Имали смо велики скок упита оних који су желели да се врате у Србију за време короне, јер су тамо изгубили послове или раде од куће, па желе да им се деца школују у Србији", рекла је Брнабић и додала да има примера да су се наши људи вратили из Аустралије и са Новог Зеланда.

Брнабић је навела да постоји значајан број људи који се враћа у Србију.

"Није проблем сам ''одлив мозгова'', то може да буде и добро ако пређе у ''циркулацију мозгова'' - да млади одлазе, али да се враћају, јер то земљи доноси нека нова знања", рекла је Брнабић.
 

Брнабић: Од 222 предузећа младих, угашена су само осам

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су млади у периоду од јануара 2019. до јула 2020. године, у оквиру Програма пореских олакшица, основали 222 предузећа, а да прву годину пословања није преживело само њих осам.

На основу тог програма, наводи Брнабић, примећено је да се млади теже одлучују да отварају своја предузећа, али када их отворе, каже, много су успешнији од старијих који су, такође, део тог Програма.

Подсетила је да је држава 2018. године донела Програм посебних пореских олакшица за оне који су у последњих 12 месеци завршили средњу школу или факултет.

Та олакшица подразумева, додаје Брнабић, да онај ко оснива предузеће не плаћа порез и допринос за себе и девет својих запослених у првој години пословања, како не би имали "терет државе на својим леђима", већ почињу са плаћањем од друге године.

"Нама је било важно да пробају, да у првих годину дана имају успешно пословање, да нађу неки свој сегмент на тржишту и купце и кориснике за своје производе и услуге", рекла је Бранбић.

На пореске олакшице, навела је она, имају право и они којима је тешко да нађу посао, који су старији и који су дуже од шест месеци на бироу.

"Оно што је занимљиво из тог програма подстицаја - млади се теже одлучују да отварају своја предузећа, али када их отворе, много су успешнији и не затварају их након тих 12 месеци, у односу на старије, који су бржи и слободнији у отварању, али су у већем проценту затварали у првих годину дана", указала је Брнабић.

Она истиче да су од укупног броја отворених фирми у оквиру Програма подстицаја 20,6 одсто основали млади.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести