Брнабић са Фабрицијем о Уставу, медијској стратегији, региону

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић навела је данас у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији, Семом Фабрицијем, да Министарство правде и Влада посвећено раде на завршетку новог текста уставних амандмана и услаглашавањем са препорукама Венецијанске комисије.
brnabich_fabrici, tanjug
Фото: Tanjug (Video)

Брнабић је објаснила да је то важан посао на којем су представници Владе интензивно радили у протеклом периоду и изразила уверење да ће текст у најскоријем периоду бити завршен и прослеђен Народној скупштини на усвајање.

Шеф Делегације ЕУ оценио је да је за Србију кључан напредак у области реформе правосуђа и владавине права, као и спровођење свих обавеза у преговарачком процесу из поглавља 23 и 24.

Када је у питању доношење медијске стратегије, наводи се у саопштењу, премијерка је објаснила да се води континуирани дијалог Владе и представника медијских удружења.

Оценила је да будући документ треба да омогући и гарантује сигурност представника медија и њихово право на несметан рад, али уз поштовање закона.

Брнабић и Фабрици разговарали су и о ситуацији у региону западног Балкана и дијалогу Београда и Приштине, а премијерка је поновила став да је Србија спремна за проналажење компромисног решења.

Међутим, додала је она, да није задовољна чињеницом да Приштина не ради на имплементирању споразума, пре свега када је у питању Заједница српских општина као окосница Бриселског споразума. 

Током састанка потврђено је да ће крајем недеље за саобраћај бити отворен Жежељев мост у Новом Саду, уз присуство комесара за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханеса Хана, а у чију је изградњу Европска унија уложила више од 30 милиона евра.

Председница Владе изразила је захвалност на финансијској подршци Европске уније и додала да очекује да ће обновљени мост допринети јачању српске економије.

Нестали не смеју бити таоци, регион има заједничку обавезу

Брнабићева је изјавила  поводом Међународног дана несталих да нестали и њихове породице не смеју бити таоци неуређених политичких односа међу државама региона и да је заједничка обавеза да се то питање реши удруженим снагама.

Брнабић је у Скупштини града Београда, где је одржан комеморативна седница, казала да је време да стасају нове генерације неоптерћене мржњом и које неће носити кривицу за ствари које су се догодиле пре њховог рођења.

“Не смемо дозволити да се историја понавља, морамо да учинимо све да решимо то питање, да имамо заједничку будућност, а не понављање прошлости”, рекла је премијерка.

Она је истакла да решавање питања несталих није само обавеза према жртвама и породицама, већ је то, како каже, обавеза од прворазредног значаја како би остварили морално право у будућности да пребројавамо успехе, а не жртве и зла.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести