Брнабић: Домаћа памет и креативност наша шанса

БЕОГРАД: Домаћа памет и креативност наша су шанса да ухватимо прикључак са развијеним економијама, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић поводом недавног текста о српској ИТ индустрији агенције Ројтерс објављеном и у Њујорк тајмсу.
ana brnabic tanjug
Фото: Tanjug

"Одличан текст о ИТ индустрији у Србији. Економска и привредна трансформација Србије, заснована је на ИТ-у и иновативном предузетништву. Извоз ИТ у првих шест месеци ове године достигао је милијарду евра, учешће ИКТ сектора у БДП 10 одсто", навела је  Брнабић на Твитеру.

Извоз информационе технологије донео је Србији само у првој половини године милијарду евра, у поређењу са око 900 милиона евра у 2017, чиме се ИТ сврстава у прва три извозна сектора, поред аутомобилске индустрије и пољопривреде.

Развој ИТ сектора у Србији привукао је пажњу и Ројтерса, који је недавно писао о томе, а чланак британске агенције је потом преузео угледни Њујорк тајмс.
Ројтерс у тексту пише  о убрзаном развоју српског ИТ сектора и његовом доприносу убрзању раста бруто производа земље, наводећи да Србија, иако мали играч у светским па и западноевропским оквирима, сада генерише 10 одсто БДП-а од информационих технологија.

Србија, земља која сматра проналазача Николу Теслу једним од својих најпознатијих синова, гледа на технологију као средство које ће јој помоћи да изађе из вишедеценијске економске стагнације у коју је упала након ратова на Балкану 90-их година, навела је, између осталог, британска агенција.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести