Брнабић са Херманом: Одлична економска сарадња

МИНХЕН: Србија и Савезна покрајина Баварска имају одличну економску сарадњу, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић у Минхену, након састанка са Флоријаном Херманом, државним министром у Влади Баварске за савезна и европска питања истичући да немачке компаније из Баварске које послују у Србији обезбеђују 20.000 радних места, од 60.000 колико укупно има у немачким компанијама у нашој земљи.
brnabich_herman1
Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић је казала да најпознатије и највеће баварске компаније Сименс, Леони и Дракселмајер раде у Србији и најавила да ће још две компаније из те немачке покрајине инвестирати у Србију - МТУ и Бросе.

Премијерка је додала да су на данашњем састанку констатовали и да је Мешовита комисија Србија - Баварска најстарија мешовита комисија коју Баварска има са неком земљом и најстарија мешовита комисија коју Србија има са било којом земљом.

Како је навела, ове године биће обележено 50 година рада Мешовите комисије Србија - Баварска, а Привредна комора Србије ће то обележити на тај начин што ће 6. марта организовати пословни форум Србија - Баварска у парламенту Баварске.

Премијерка је навела да је једна од важних тема на састанку, коју је покренуо Херман, била дигитализација.

„Рекли су да је Србија највише урадила у дигитализацији па можда и у целој Европи и да би било занимљиво да заједно радимо надаље управо у тој области - дигитализација, вештачка интелигенција, што сам ја прихватила са задовољством“, казала је Брнабић.

Додала је да су се договрили да раде на споразуму у области дигитализације и електронске управе до краја јуна, када се у Србији очекује посета премијера Баварске Маркуса Зедера, са којим ће премијерка имати вечеру данас у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

На састанку са Херманом је, према речима премијерке, разговарано и о европским интеграцијама Србије и помоћи коју наша земља добија од Немачке по том питању, као и о регионалној сарадњи и повезивању.

Премијерка Брнабић ће се у оквиру Минхенске безбедносне конференције данас састати и са немачким парламентарцем Петером Бајером, за којег каже да има донекле критичне ставове према Србији, а један је од парламентарца који отворено брани и заступа интересе Приштине.

Очекује да ће тај састанак бити занимљив и истиче да ће разговарати са њим о таксама од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, приштинском непоштовању ЦЕФТА споразума, као и шта су све препреке дијалогу Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести