Влаховић: На 27. КБФ Брнабић,Табаковић, Мартејн и 1.700 гостију

БЕОГРАД: На овогодишњем 27. Копаоник бизнис форуму учешће су потврдили председница Владе Србије Ана Брнабић, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, шеф мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн, амбасадор ЕУ у нашој земљи Сем Фабрици, као и министри, амбасадори, научници, привредници, из земље и региона, рекао је Тањугу председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.
vlahovic
Фото: Tanjug

На почетку Форума биће представљена прогноза економског развоја Западног Балкана у овој, наредној, и 2022. години.

Од 1. до 4. марта очекује око 1.300 учесника, договорен је наступ око 200 посебних гостију на 28 панела, а као специјалног панелисту Влаховић издваја професора Политехничког факултета из Милана Марка Тајша, који је уједно директор "Компетенс центра" и на челу хаба који је прошле године од стране Европске уније оцењен као најбољи у Европи.

Други специјални гост ће бити шеф мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн, а први пут на Копаоник бизнис форуму имаћемо ''отворене разговоре, наводи Влаховић.

На њима ће учествовати и професор Александар Кавчић са Карнеги Мелон Универзитета из САД, који је, иначе, ђак Математичке гимназије из Београда.

Он ће говорити о потреби да се проналасци заштите, с обзиром да је, између осталог, познат по томе што је са професорима тог америчког универзитета добио другу највећу одштету за проналазак који је бесправно присвојен од стране једне велике ИТ компаније у свету.

Такође, имаћемо отворени разговор са једним од највећих регионалних инвеститора председником Атлантик групе Емилом Тадеским, наводи Влаховић и истиче да је интересовање медија из земље и региона велико јер је планирано још седам специјалних догађаја на КБФ.

Пре званичног почетка Копаоник бизнис форума, у недељу увече, одржаће се панел који је посвећен визији развоја Западног Балкана на коме ће учествовати бивши председници влада земаља Западног Балкана, који данас нису политички активни.
Очекујем да ће моћи потпуно отворено да говоре о томе како они виде Балкан 2030. године, каже Влаховић.

Централна тема овогодишњег КБФ биће индустрија 4.0 "Изазови будућности".

Ово је за нас јако важна тема с обзиром да индустрија 4.0 доноси нове технологије и да се оне не односе само на дигиталну трансформацију и развој информационо- комуникационог сектора већ истовремено доноси нове технологије као што су вештачка интелигенција, нано технологија, геном едитинг, 3Д принтинг..., објашњава Влаховић.

Управо се повећањем нових технологија пружа шанса за скоковити развој поготово мањих земаља као што је Србија које, каже он, нису довољно развијене и које се налазе у приличном заостатку када је у питању ниво животног стандарда у поређењу са развијеним земљама света.

Пре четири године професор Клаус Шваб је, иначе, први пут употребио термин "четврта технолошка револуција" и најавио да ће промене које следе у свету бити до сада невиђене и да зато морамо да се припремамо, а да одговор цивилизације мора бити такав да укључи све учеснике у привредном, политичком и друштвеном животу.

Желимо да у први план ставимо потребу да Србија има јасно дефинисану националну стратегију која би јој омогућила бржу конвергенцију (приближавање) с Европском унијом.

Гости овогодишњег Форума, како је најавио Влаховић, биће премијерка Владе Србије Ана Брнабић, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар заштите животне средине Горан Триван...

Влаховић каже да би министар омладине и спорта Вања Удовичић на Форуму требало да представи Стратегију посвећену младима у Србији.

Учешће су потврдили готово сви регионални директори међународних финансијских и банкарских институција из Србије и региона, велики приватни инвеститори...

Овогодишњи КБФ имаће посебан регионални карактер, каже Влаховић, обзиром да је од 28 панела поливина посвећена регионалним питањима.

Гости ће бити и амбасадори земаља Европске уније као и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, али и бројни дипломатски представници земаља региона.

Организатори посебно скрећу пажњу на два панела на Копаоник бизнис форуму.

На једном од њих ће се дискутовати о климатским променама и циркуларној економији, а учесници ће бити министар заштите животне средине Горан Триван и представници привреде, док ће у уводном делу говорити амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Влаховић објашњава и да ће у "светлу" индустрије 4.0 као главне теме Форума, на једном од панела уводничар бити председник САНУ, академик Владимир Костић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести