Брнабић са министрима у Скупштини Србије

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије почели су данас расправу о Предлогу закључка поводом представљања извештаја ЕК о Србији за 2020. годину који је председнику парламента поднело 15 посланика.
ana brnabic
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić

Седници присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић и више министара, Јадранка Јоксимовић, Гордана Чомић, Никола Селаковић и Маја Поповић.

У Скупштину Србије дошли су и представници Делегације ЕУ у Србији и Националног конвента.

Председница Одбора за европске интеграције и посланица СВМ Елвира Ковач рекла је на седници да се у првом пасусу извештаја ЕК о напретку Србије наводи да ће темпо преговора Србије и Европске уније зависити од напретка у владавини права и нормализацији односа са Косовом, уз оцену да напредак у владавини права није тако брз и ефикасан као што се могло очекивати.

Она је додала да ЕК указује да Србија мора да продуби и убрза реформе у тој области, у којој се, између осталог, налази и слобода медија и реформа правосуђа.

“Добра вест је да се 43 пута на 66 страна помиње израз ''пакет проширења'', а раније се користио израз перспектива придруживања”, рекла је Ковач и приметила да се владавина права помиње 39 пута на 66 страница.

Такође, напомиње да у извештају стоји да је свеобухватан споразум са Косовом хитан и пресудан да би и Косово и Србија могли да напредују на европском путу.

Ковач је казала и да ће у новој методологији фундаментална поглавља имати још важнију улогу, као и да предвиђа назадовање уколико се реформе не спроводе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести