Брнабић: Састанак са Сијем - потврда одличних односа

ШАНГАЈ:  Састанак са кинеским председником Си Ђинпингом је још једна потврда одличних политичких односа Србије и Кине, поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић и пренела да је председник Кине потврдио да ће следеће године посетити Србију.
Kineski predsednik Si Djiping i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Владе Србије Ана Брнабић у посети Кини Фото: Танјуг/видео

“Си је потврдио да ће прихватити позив председника Александра Вучића и да ће у свом густом распореду наћи време за још једну посеу Србији”, пренела је данас Брнабић српским новинарима након разговора са Сијем.

Како је рекла, са кинеским председником разговарала је о политичкој и економској, као и сарадњи у свим другим областима, све већем броју кинеских туриста у Србији, заједничким полицијским патролама, односно о свеукупно јако блиској сарадњи.

“Разговарали смо о томе да Србија подржава политику једне Кине, као и да Кина и даље наставља и настојаће да подржи Србију у међународној арени по питању Косова и Метохије”, истакла је Брнабић.

Она је навела да је било речи и о инфраструктурним пројектима које реализују српска и кинеска страна, онима који су завршени, као и о онима који су у току или у плану, као и о све већем броју кинеских инвестиција у Србији.

Разговарало се и о пословање Железаре Смедерево, будући да је, како је подсетила, кинески председник Си Ђинпинг и био човек који је са српским руководством довео Хбис у Србију.

Подсетила је да је једна од важних инвестиција у Србији и кинеска фабрика гума у Зрењанину, Линглонг.

“Много је тема, политичких и економских, и састанак је још једна потврда пријатељства и стратешког партнерства две земље, и тога да Србија и Кина деле визију света који је отворен, слободан за промет људи, робе, услуга и капитала, свет без баријера, без протекционизма, трговинских ратова”, закључила је Брнабић.                                               

Важни састанци о конкретној сарадњи са кинеским компанијам

ШАНГАЈ: Премијерка Ана Брнабић изјавила је, сумирајући први дан посете Кини, током којег је разговарала са представницима Хбиса, Банке Кине и Хуавеја, да су то били разговори о конкретној сарадњи и пројектима који доносе бенефит за грађане Србије.

“Јако сам задовољна данашњим даном и разговорима о конкретној сарадњи и пројектима који би донели бенефит за грађане, састанцима о будућој сарадњи. Договорени су неки конкретни кораци који значе више посла за наше компаније, за наше грађане, за већи извос из Србије”, пренела је Брнабић новинарима.

Премијерка је посебно подвукла податак да је у првих девет месеци ове године извоз из Србију у Кину порастао 215 одсто.

“То показује отвореност Кине, као и да можемо даље да сарадњујемо на узајамну корист”, истакла је Брнабић.

Пренела је да је са представницима Хбиса, власницима смедеревске Железаре разговарала о квотама за челик, као и о улагањима кинеске компаније у српску челичану.

“Срећна сам јер Хбис најављује улагања у нове технологије, како би Железара била још боља”, рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила да Банка Кине подржава кинеске инвестиције у Србији, а да је у разговору са руководством банке било речи у којим областима би она могла да се укључи - да финансира инфраструктурне пројекте, али и у откупу државних обвезница које би биле пласиране на кинеском тржишту.

“Очекујем да ће Банка Кине проширити пословање и увећати капитал који је уложен у Србију”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је са представницима Хуавеја разговарала о развоју технологија, 5Г мреже, дигитализацији и изразила наду да ће се та компанија одлучити да Дата центар у Крагујевцу буде њихов центар у југоисточној Европи, и да ће о томе наставити разговоре.

Брнабић: На пријему код Сија и са Макроном

ШАНГАЈ:  Премијерка Ана Брнабић разговарала је данас са председником Француске Емануелом Макроном, током свечаног пријема који је кинески председник Си Ðинпинг приредио за лидере делегација које учествују на 2. Кинеском међународном сајму извоза ЕXПО.

Брнабић је пренела новинарима да се Макрон срдачно захвалио што је она присуствовала комеморацији некадашњем француском председнику Жаку Шираки и што је Србија на тај начин указала поштовање Француској.

"У сваком тренутку и у сваком смислу показујемо да улажемо напоре и енергију у ширење пријатељства и партнерстава са свим земљама света", рекла је Брнабић.

Премијерка се на пријему срела и са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести