Брнабић и Заев: Успешни разговори, добри односи и заједнички пут ка ЕУ

БЕОГРАД: Премијери Србије и Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев поручили су данас да две земље имају пријатељске односе, да треба да раде на даљем економском и трговинском повезивању, те да Србија и Македонија имају исти пут, ка ЕУ.
Zaev i Brnabić u Beogradu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Они су се сагласили да сарадња две земље може само даље да се развија у различитим областима. 

Премијер Македоније оценио је данашње разговоре са премијерком Србије Аном Брнабић и делегације две владе као веома успешне истакавши пријатељске односе, али и раст трговинске сарадње две земље и истакао да и Македонија и Србија имају исти пут, а то је пут ка ЕУ.

Заев је на заједничкој конференцији за новинаре нагласио да је трговинска размена две земље у прошлој години достигла 732 милиона долара, да расте и у овој години и да је Србија трећи спољнотрговински партнер Македоније, иза Немачке и Велике Британије.

Како је рекао, српски народ је конститутивни народ што је и у Уставу уписано, српски језик је службени у неколико општина у тој земљи, и блиски смо народи и имамо много заједничког од историје, културе, повезаности...

Македонски премијер је навео и да та земља подржава да седиште Транспортне заједнице југоисточне Европе буде у Београду.
Он је додао да Србија има завидне резултате у области дигитализације и економије која је прати те да ће Македонија учити и користити та искуства.

Напоменуо је да сарадња две земље може само да се развија, да се све више инвестира и да заједнички налазимо пут до других тржишта.Председница Владе Србије Ана Брнабић казала је да је постигнут прелиминаран договор о заједничкој седници две владе, која би требало да се одржи крајем фебруара или почетком марта наредне године.

Она је захвалила на подршци Македоније Србији за седиште Транспортне заједнице Југоисточне Европе, за које се Београд кандидовао, и додала да је Србија узвратила подршком Македонији за организацију Самита дигитализације наредне године, те да стоји на располагању за сваки вид помоћи, за одржавање тог самита, као и за све остале регионалне иницијативе.

Посета македонског премијера добар је сигнал за све наше даље пројекте, подвукла је Брнабић."То је добар сигнал који говори о томе да сва међусобно евентуално отворена питања треба да решавмо дијалогом", подвукла је Брнабић.Како је рекла, посета је прави корак у смислу даљег економског и трговинског повезивања и учвршћивања пријатељства две земље.

Истакла је да важно инфраструктурно повезивање, а за Србију је, како каже, то завршетак Коридора 10, пре свега јужног крака, изградња пруге Будимпешта-Београд-Скопље, а у перспективи и изградња гасне интерконекције Врање-Куманово."Верујем да ћемо имати и пуно ствари које ћемо постићи у оквиру Берлиснког процеса, јер без регионалне сарадње и повезивања нема ни европских интеграција. Ми ћемо на томе инсистирати и бићемо ту за сваку врсту помоћи и подршке", закључила је Брнабић. 

Одогварајући на питања новинара, Заев је рекао да ће две владе рамотрити у наредном периоду које су све могућности да се национални интереси две заједнице унапреде, те је у том смилсу поменуо реактивирање мешовитих комисија које су формиране пре 13 година. 

Планирамо да потпишемо договор о заштити културних обележја и споменика, при чему је нама најзначајније да се то доноси на манастир Прохор Пчињски, рекао је Заев. "Такође, подржао сам иницијативу за отварање културних центара у Скопљу и Београду. Јер, Македонија, рецимо, има културни центар у Истамбулу, а нема у Београду, што је просто недозвољиво", рекао је Заев. 

Подсетио је да је српска заједница у Македонији конститутивна, да је српски језик службени језик у три општине, укључујући Куманово, те додао да може још много да се уради на унапређењу права мањина. "Ми смо много блиски народи и уверен сам да политичари треба да следе потребе грађана", поручио је македонски премијер. Данашња посета Заева Београду прва је његова посета у својству премијера, а друга у региону. Претходно је посетио Сарајево.

Брнабић: Седница две владе наредне године

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након разговора са македонским колегом Зораном Заевом, да је постигнут прелиминаран договор о заједничкој седници две владе, која би требало да се одржи крајем фебруара или почетком марта наредне године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести