Брнабић: Срби на КиМ на ивици хуманитарне катастрофе

БЕОГРАД: Мере Приштине на Косову и Метохији довеле су тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, изјавила је данас српска премијерка Ана Брнабић.
1
Фото: Танјуг/ Тања Валић

"Пример онога што се дешава на КиМ упозорава нас колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада. Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а последице услед раста цена производе трпе и Албанци на КиМ", рекла је Брнабићева на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану".

Власти у Приштини увеле су таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, а најавиле се и нове мере против Србије.

Ана Брнабић оценила је и да је секундарна и озбиљнија последица политичка и безбедносна дестабилизација настала услед низа тих непромишљених и антицивилизацијиских потеза Приштине, супротних разуму у поретку ствари којих су многи мудри људи у Кини били свесни још пре два и по милиенијума.

Подсетила је да је још кинески мислилац Лао Це рекао да ограничења и забране у свету доводе да људи живе сиромашније.

Српска премијерка истакла је да је Србија искрено опредељена за потпуно слободну трговину и економску сарадњу, поручивши да Србија не верује да изолација може водити ка проспритету и напретку.

На конференцији у Београду говориће и кинески амбасадор Ли Манчанг, аустријски дипломата Волфганг Петрич и еминентни стручњаци и представници привредног сектора из Кине и Србије.

EUR/RSD 117.9266
Најновије вести