Брнабић: Србија цени став Румуније у вези са КиМ

БУКУРЕШТ: Премијерка Ана Брнабић састала се јутрос у Букурешту с румунским колегом Николаеом Ћуком и оценила да две земља настављају да јачају свеукупну билатералну сарадњу и политичке односе.
Инстаграм профил Ане Брнабић
Фото: Инстаграм профил Ане Брнабић

Брнабић је навела да је циљ и да се економска сарадња подигне на још виши ниво.

“Радићемо на пројектном повезивању и повезивању привредних комора две земље”, навела је Брнабић на Инстаграму.

Она је истакла да Србија веома цени и захвална је Румунији на принципијелном ставу поводом Косова и Метохије.

“Мир и стабилност су наш циљ”, поручила је Брнабић и додала да се нада скорој посети премијера Румуније Србији.

Посету Букурешту, Брнабић је наставила учешћем на Минхенском састанку лидера на којем се, како су навели организатори, разговара о последицама руског напада на Украјину.

Премијерка ће учествати и на округлом столу који се тиче повезивања на западном Балкану.

На том састанку ће, поред премијерке, бити специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, специјални изасланик Немачке за Балкан Мануел Сарацин, високи представник у БиХ Кристијан Шмит, министарка спољних послова Словеније Тања Фајон и други.

Минхенски састанци лидера су посебан формат Минхенске безбедносне конференције на којима се разговара о актуелним изазовима и међународној безбедносној политици.


Састанак прошао без делегације Приштине

Ана Брнабић изјавила је данас да Минхенском састанку лидера, који се одржава у Букурешту, није присуствовао нико из приштинске делегације, што, како је оценила, довољно говори о политичкој позицији Румуније.

Румунија је једна од земаља која не признају самопроглашену независност тзв. Косова, подсетила је Брнабић и додала да Румунија иде и више од тога и не позива њихове делегације на догађаје.

“Мени је ово било први пут да сам у земљи која је домаћин међународног скупа, а која је толико стриктна. Румунски премијер данас на састанку ми је поновио да Румунија наставља да води политику поштовања територијалног интегритета Србије и од тога неће одустати без обзира на било какве притиске”, рекла је Брнабић новинарима у Букурешту.


Састанци се одржавају једном или два пута годишње у престоницама широм света. Прошли је организован у Вашингтону, а ово је први пут да се догађај одржава у југоисточној Европи.

Брнабић је посету Букурешту започела јуче састанком са привредницима. Трговинска размена Србије са Румунијом прошле године је била већа од две милијарде евра.

Планира се оснивање заједничке српско-румунске коморе

Брнабић је оценила  данас да има додатних потенцијала за сарадњу са Румунијом и додала да се планира оснивање заједничке српско-румунске привредне коморе.

Брнабић је новинарима у Букурешту рекла да ће по повратку у Београд упутити званичан позив премијеру Румуније Николаеу Чуку да посети Србију.

“Економски постоји добра размена, а има још много простора да је унапредимо. Приликом његове посете, а надам се да ће прихватити позив, план је да потпишемо споразум о сарадњи између две привредне коморе и да оснујемо заједничку српско-привредну комору”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је са Чуком највише разговарала о енергетици, оцењујући да је целокупан разговор био садржајан.

“Разговор је трајао дуже него што је било предвиђено, а опет нисмо исцпрли све теме што најбоље говори о потенцијалима наше политичке, али и привредне сарадње”, рекла је премијерка.

Наводећи да је робна размена прошле године износила више од две милијарде евра, Брнабић је истакла да је извоз Србије у Румунију био 1,1 милијарду евра и да последњих десет година бележимо суфицит у извозу.

“Ако гледате само ЕУ, Румунија је трећа извозна дестинација после Немачке и Италије, а четврта највећа извозна дестинација у глобалу”, рекла је она и додала да јој је било важно што се синоћ у Букурешту срела са нашим привредницима, од којих неки раде за мултинационалне компаније и “вуку” производе из Србије, те пласирају на румунско тржиште.

Најавила је да ће и са осталим амбасадама приликом њених посета да види да се организују састанци са привредницима.

Када је реч о пројектима и сарадњи са Румунијом, Брнабић је навела да треба да се заврши далековод са румунске стране између Панчева и Решице, поменула је гасну интерконекције, те да се разматра изградња Ђердапа 3 што би била инвестиција од преко милијарду евра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести