Брнабић: Србија данас земља која побеђује

БЕОГРАД: Србија је данас много другачија земља него 2017. године и фундаментално другачија него 2014. године, престала је да буде земља која ниже историјске поразе и постала земља која побеђује, поручила је мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић, на почетку излагања експозеа пред посланицима.
b
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Почели смо коначно да верујемо у себе, у сопствене капацитете и успех, не тражимо изговоре за неуспехе. Почели смо да радимо и престали да кукамо, рекла је Брнабић која је водила и претходну владу, додајући да јој је част да по други пут тражи подршку за програм рада владе који предлаже.

Она је указала да је Србија, на међународном плану, постала земља која се поштује и уважава, води независну и самосталну спољну политику, поуздан је партнер за разговор, а не земља пред коју се постављају услови и ултиматуми.

Такође, Србија је данас финансијски и економски стабилна земља, додала је Брнабић.

Земља у којој је незапосленост на рекордно ниском нивоу од 7,3 одсто, просечна нето плата већа од 500 евра и земља у којој се плате и пензије континуирано повећавају. Земља која је ушла у период стабилног раста чија је стопа једна од највећих у овом делу Европе, а ове године ће вероватно бити највећа, навела је она.

Мандатарка је рекла да све то треба да буде на понос свим грађанима, јер смо то, каже, урадили сви заједно.


Од ЗСО, да будем јасна, не одустајемо

Мандатарка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће један од приоритетних циљева будуће владе бити очување виталних интереса српског народа на КиМ и поручила да наша земља неће одустати од дијалога и формирања Заједнице српских општина.

Истакла је да ће, поред здравствених, ова влада имати огромне политичке изазове, пре свега у односима са Приштином, наставком дијалога о нормализацији и успостављању ЗСО.

Од ЗСО, да будем сасвим јасна, ми нећемо одустати. Ми држимо нашу реч, стојимо иза нашег потписа и очекујемо и од других како би у доброј вери наставили даље разговоре, рекла је Брнабић у Скупштини Србије.

Истиче да ће нова влада наставити да води политику заштите виталних националних интереса, мира и сарадње када је Косово и Метохија у питању, а са циљем заштите нашег народа, културне и верске баштине на КиМ, али и мира и стабилности у читавом региону.

Приоритети ће бити наставак вођења преговора са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, унапређење економског развоја и услова живота српског становништва на КиМ и подршка повратку интерно расељених лица, навела је Брнабић.

На том важном питању које је, истиче, и највећи изазов за дугорочно одрживу безбедност и стабилност читавог региона, влада ће све своје активности и потезе координирати с председником Србије Александром Вучићем и представницима српског народа на КиМ.

Национално и политичко јединство по овом питању је наш апсолутни приоритет, закључила је Брнабић.


Радили смо заједно, борили смо се заједно, мењали смо наше навике и размишљања, како би ми сами били успешнији, и како би онда наше друштво било успешније, казала је Брнабић и додала:

”Ово што смо урадили у последњих шест до седам година је било све осим лако".

Ово је влада континуитета, са шест важних циљева

Мандатарка за састав нове владе нагласила је да ће нова влада бити влада политичког и економског континуитета и имаће шест циљева о којима ће посебно водити рачуна.

Ова влада имаће шест циљева о којима ће посебно водити рачуна - борба против ковида, Косово и Метохија, борба против организованог криминала и рат против мафије, независно одлучивање Србије, владавина права и убрзање реформи и даље економско јачање Србије, нагласила је Брнабић.

Фото: Tanjug (Nikola Anđić)


Први циљ борба против ковида19 и јачање српског здравства

Први циљ Владе Србије биће борба против вируса ковид 19 и јачање нашег здравства, изјавила је данас мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић.

Пред нама су тешки дани и тешка зима и још једна тешка година у којој ћемо морати да наставимо ову борбу, навела је Брнабић у експозеу.

Каже да очекују да ће свет тек 2022. године моћи да се врати у некакву нормалност, а да ће се у економском смислу свет од ове кризе опоравити тек 2029. године, с тим што ће тада однос снага у свету вероватно бити много другачији.

У свему томе, Србија мора да настави да напредује и мора да напредује још брже, нагласила је Брнабић.

У претходном периоду, улагања у здравствену инфраструктуру била су изузетно значајна и од 2016. обновљено је скоро 80 објеката примарне здравствене заштите.

У току су радови на шест великих домова здравља, а покренуте су и набавке за додатне објекте.

Улажемо више од 200 милиона евра у обнову и изградњу 20 општих болница и здравствених центара широм Србије и више од 300 милиона евра у изградњу и обнову клиника и специјализованих болница. У току су радови на КЦ Србије, где ће 1. фаза бити готова крајем 2021. године. Ускоро очекујемо почетак радова на комплетној реконструкцији и изградњи КЦ Војводине (инвестиција око 34 милиона евра) и објаву тендера за КЦ Крагујевац (30 милиона евра), рекла је Брнабић.

Апсолутни приоритет биће да влада заврши започете пројекте здравствене инфраструктуре и започне нове, а пре свега изградњу нове Универзитетске дечје клинике, Тиршова 2.

Приоритет је да се, у сарадњи са Војском Србије, до краја године заврше две потпуно нове ковид болнице, у Београду и Крушевцу.

Наставићемо да радимо на сталном повећању плата у здравству, као и у њихову едукацију, опрему на којој раде и услове у којима раде, поручила је Брнабић.

Подсећа да су до 2013. године, плате у здравству биле срамно мале - плата доктора специјалисте износила је 67,540 динара, док је плата медицинске сестре износила свега 32,454 динара.

До 2020. године, успели смо да плате доктора специјалиста повећамо 57 одсто, а плате медицинских сестара 67 одсто, нагласила је Брнабић.

Да би наше здравство било још ефикасније у мандату ове владе мора да се отвори нова тема, а то је дигитализација здравства.

Морамо да обезбедимо свим грађанима Србије јединствени електронски здравствени картон у коме ће бити подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима у сваком тренутку, а њиховим лекарима кад год су им потребни, каже премијерка.

На тај начин, грађани ће заиста бити постављени у центар здравственог система. Повезан здравствени систем ће бити много транспарентнији, ефикаснији и квалитетнији, уз значајне уштеде за државни буџет које ће онда моћи да се усмере на здравствену инфраструктуру и плате.

Област здравства и биомедицинских наука, видимо и као значајну прилику за развој наше економије и наше политичко позиционирање. Процена Светског економског форума је да ће свет 2040. године трошити 25 хиљада милијарди долара годишње на здравство. Као и у другим областима где технологија изазива праву револуцију, нови играчи имају шансу за раст коју не би имали да ових промена нема. Ми желимо да што више њих буде из Србије и у Србији, рекла је Брнабић.


Она је рекла да ће нова влада у складу са потребама, изазовима са којима се суочавамо и резултатима отворити нове теме које ће даље допринети снази наше земље и квалитету живота у њој.

У експозеу пред посланицима, нагласила је да је неопходно да се гради даље на постигнутим резултатима, а свако од министара ће, у свом ресору, имати своје приоритете, док ће влада имати основне правце деловања.

Брнабић је истакла је да је први циљ борба против вируса Ковид 19 и јачања нашег здравства.

Други приоритет је очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији.

Трећи циљ је, како је подвукла, борба против организованог криминала и свеобухватни рат против мафије, док је цецтврти приоритет очување независности и самосталног одлучивања Србије.

Затим, пети приоритет новој влади су владавина права и убрзање реформи на нашем европском путу, а шести даље економско јачање Србије.

Указала је да је као премијер Србије 2014. године, Александар Вучић започео трансформацију наше земље.

До 2017, када сам као мандатар представљала програм за рад Владе, ова прва (и најтежа) фаза трансформације је већ дала очигледне резултате. Србија је постигла финансијску и макроекономску стабилност, значајно је смањена незапосленост (на 13 одсто), почео је да се види опоравак економије (раст у 2016. је био 3,3 одсто), подсетила је она.

Брнабић је навела да је Србија значајно побољшала услове пословања што се видело кроз скок на Дуинг Бизнис листи Светске банке и по томе што су стране директне инвестиције у Србији 2017. већ достигле 2,6 милијарди евра.

Указала је да је Србија кренула да решава и решила нека од тешких питања која су деценијама озбиљно угрожавала наш буџет као што су Железара Смедерево и РТБ Бор, а Србија је, додала је, постала кредибилан партнер и политички и економски.

Та Влада била је Влада континуитета са економском, унутрашњом и спољном политиком коју је поставио Вучић 2014. године, с тим што је имала задатак да крене у следећу фазу трансформације наше економије и нашег друштва, објаснила је она.

Брнабић је истакла да је та трансформација, неопходна како би наставили да градимо нашу економију и јачамо наше друштво, била је свеопшта дигитализација - привреде, образовања и јавне управе.


Медији и цивилно друштво међу најважнијим партнерима

Мандатарка Ана Бранбић изјавила је да су медији и цивилно друштво међу најважнијим партнерима будуће владе у свим реформским процесима, због чега је, каже, и донета одлука да се формира нови ресор - Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Додаје да ће то Министарство, између осталог, радити на унапређењу дијалога и сарадње са организацијама цивилног друштва.

Један од првих задатака тог министарства биће да постави основу за даљи рад на Стратегији за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, рекла је Брнабић у Скупштини Србије, где је представила експозе.

Истиче да ће Стратегија бити свеобухватни документ којим ће влада заједно са цивилним друштвом одредити правце даље сарадње.

Влада ће, наглашава Брнабић, радити и на јачању демократског друштва у којем сви грађани уживају једнака права, имају једнаке могућности за остваривање својих потенцијала и равноправно учешће у свим аспектима друштвеног, културног, политичког и економског живота.

У складу са тим, високо место међу приоритетима будуће владе биће инклузивно друштво - друштво у коме се разлика поштује и цени, и у којем се активно бори против дискриминације и предрасуда у политикама и у пракси, друштво које пружа једнаке шансе за све своје грађане, закључила је Брнабић.


Она је подвукла да је успешно започета важна трансформација ка друштву и економији заснованим на знању и иновацијама.

Остварили смо много динамичнији раст нашег БДП-а: од 2016. до 2020. године, БДП Србије је укупно порастао 14,8 одсто. У 4. кварталу 2019. године и у 1. кварталу 2020., Србија је остварила највиши квартални раст БДП-а у Европи, док је у 2. кварталу остварила један од најмањих падова привреде. Ове године бићемо земља са најбољим економским резултатима у Европи, пренела је она.

Стопа незапослености је, како је указала, опала за преко шест одсто, а регистрована запосленост је порасла за скоро 10 одсто, што је око 200.000 радних места.

Просечне зараде су, каже, данас више за 34 одсто, а минимална зарада је повећана за 52 одсто у односу на 2016. годину.

Кредитни рејтинг Србије је, подсећа, унапређен са ББ- на ББ+ и данас смо на корак од инвестиционог рејтинга.

Учешће јавног дуга у БДП-у је додатно спуштено са 67,8 одсто крајем 2016, на 48,4 одсто почетком 2020. године. Иако је ове године дошло до повећања учешћа јавног дуга у БДП-у због кризе узроковане корона вирусом, Србија је успела да одржи ниво учешћа јавног дуга у БДП-у испод 60 одсто (56,8одсто), рекла је Брнабић.

Указала је да је инфлација одржана унутар предвиђених оквира или је чак ишла благо испод њих.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)


Пресецање извора финансирања и мреже утицаја мафије

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић истакла је да ће пресецање извора финансирања и разбијање мреже утицаја у државним органима, политици и медијима оних који се баве организованим криминалом, бити две кључне тачке којима ће се задати "одлучујући ударац организованом криминалу".

Брнабић је нагласила да је пред новом владом озбиљна и тешка борба против организованог криминала и мафије, која је, како је навела, помислила да је јача од државе и да може њоме да управља.

Наш посао је да покажемо да је држава увек јака, да са институцијама нема играња, да се никакве везе између представника институција и криминалаца неће толерисати и да нико од њих неће бити заштићен, поручила је Брнабић.

Како је казала, у овој борби превасходно се обраћа безбедносним службама које се морају посебно бавити безбедношћу председника Србије, Александра Вучића, који је објавио и покренуо рат против мафије.

Сведочимо сваки дан најмонструознијим и најбезобзирнијим нападима на њега и његову породицу само и искључиво са једним циљем: да га дехуманизују и криминализују до те мере да сваки напад на њега - вербални или физички - постане очекиван и разумљив, каже Брнабић.

Она је навела да је финансијска моћ оних који се баве организованим криминалом огромна.

Наша енергија да се овоме супротставимо мора бити већа. Ово ћу и лично схватити као један од мојих задатака и борићу се за истину, свакодневно и неуморно, против свих лажи које пласирају против председника Републике и његове породице, казала је Брнабић и додала да ће за победу над организованим криминалом бити преко потребно учешће свих грана власти, а, пре свега, правосуђа.

Пружићемо пуну заштиту свима који су укључени у борбу против организованог криминала, сваки полицијски и финансијски инспектор, тужилац, судија, новинар или државни функционер који буде на мети криминалних банди биће под заштитом, нагласила је она.

Очекује у том смислу подршку свих грађана Србије, али и апсолутну подршку законодавне и судске власти.

Ово је борба за нашу земљу и за будућност наше деце. Немам дилему, у борби између државе и мафије, држава ће изаћи као победник и гарантујем да ћемо умети да заштитимо вољу наших грађана и човека коме су они директно и лично дали поверење да води Србију у нове победе, закључила је Брнабић.


Стране директне инвестиције су достигле рекордних 3,6 милијарди евра у 2019. години, скоро дупло више него у 2016. години. Извоз роба је достигао 17,5 милијарди евра 2019. године, што је скоро 46 одсто више него 2015. године.

Извоз ИТ услуга у 2019. години био је, наводи, скоро два пута већи него у 2016. години и износио је 1,42 милијарде евра.

Суфицит у 2019. години у размени ИТ услуга највећи је у размени било које робе или услуге из Србије.

У неким областима, према њеним речима, Србија је само у ове претходне три године отишла даље и мењала се брже него многе земље Европе.

Од 2017. године, Информатика је обавезан предмет у основним школама од 5. разреда, када ученици почињу да уче блоковско програмирање, док од 6. разреда уче и текстуално програмирање, да би се у 8. разреду већ сусрели с елементима науке о подацима, објаснила је она.

Брнабић је указала да је од ове школске године за прваке уведен предмет Дигитални свет кроз који од малих ногу уче да схватају свет у коме живе, и да буду спремнији, свестранији и са више самопоуздања него њихови вршњаци у другим деловима Европе и света.

У средњим школама скоро 2 одсто ученика иде у специјализована ИТ одељења. Обезбедили смо приступ интернету у свим основним школама и уложили смо додатних 10 милиона евра у приступ брзом интернету за 1.000 школа. Данас имамо 10.000 дигиталних учионица, а комплетна дигитализација школа мора да се заврши до 2022, рекла је Брнабић.

Фокус и на пољопривреди, енергетици, туризму, екологији

Пољопривреда, вештачка интелигенција и културне индустрије, туризам, екологија, енергетика и рударство, такође су сектори који су важни за даљи привредни раст, навела је Брнабић.

Брнабић је указала да се значај пољопривреде и самоодрживости показала више него икада током ковид кризе, када је Србија била једна од ретких земаља на свету која ни у једном тренутку није имала несташице хране и основних животних намирница, већ управо супротно, и поред кризе, Србија је била у прилици да извози сировине и производе.

У свом експозеу, Брнабић је навела да је се улаже у системе за наводњавање, електрификацију поља, аутоматску противградну заштиту, субвенције за обнову механизације и куповину нове опреме, док се стимулише унапређење квалитета садног материјала и процеса производње.

Она је навела да ће посебна пажња бити усмерена на убрзање процеса одобравања и уговарања подршке и реализацију планираних инвестиција из ИПАРД фонда ЕУ.

Али, можда и најважнији нови задатак за нас је да радимо више на односу између пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Зато смо у Закону о министарствима предложили да прехрамбена индустрија из сектора привреде пређе у сектор пољопривреде, рекла је Брнабић.

Она је навела да је једна од највећих шанси да у ланцу производње хране начинимо искорак ка производима вишег степена финализације и да се, од извозника пољопривредних производа, трансформишемо у извозника хране и готових производа.

Ту ће нам бити посебно важан сектор винарства и виноградарства. У најкраћем року морамо усвојити Стратегију развоја виноградарства и винарства и завршити нови Закон о вину, навела је она.

Као посебно важну област за нову владу, навела је вештачку интелигенцију, указујући да је Србија ове године “скочила” 12 места у односу на 2019. годину и сада је 46. земља од 194 које се мере, прва у региону Балкана.

Основаћемо Институт за развој вештачке интелигенције у сарадњи са научно-истраживачким установама, привредом и јавним сектором. Циљ нам је да позиционирамо нашу земљу као лидера региона у развоју вештачке интелигенције, рекла је Брнабић и додала да је све то могуће у 2021. години.

Такође, навела је да ће се влада у наредном мандату бавити образовањем младих талената у уметности и креативним делатностима уопште.

Радимо на изградњи нових зграда и проширењу капацитета уметничких факултета, радићемо на унапређењу стручних уметничких средњих школа и јачању уметничког гимназијског образовања, наставити са улагањем у очување културног и археолошког наслеђа и олакшавање услова за рад с фокусом на појединце - самосталне и слободне уметнике - чији ћемо статус коначно, после више деценија, решити, рекла је Брнабић.

Додала је да ће се подстицати пренамена објеката културног и индустријског наслеђа отварањем нових културних центара и креативних простора.

Када је реч о туризму, Брнабић је навела да се у претходне четири године показало да туризам има значајан потенцијал да допринесе динамичном расту и развоју Србије.

Ова година била погубна по сектор туризма у читавом свету, али нам је показала снажан потенцијал домаће туристичке понуде коју су у огромној мери користили наши грађани последњих месеци, рекла је Брнабић.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)


Најозбиљнија реформа владе-увођење платних разреда

Мандатарка Ана Брнабић изјавила је да је најозбиљнија реформа која чека будућу владу увођење платних разреда, како би, каже, сви у јавној управи били плаћени једанко у односу на радно место и одговорност посла, а не да њихове плате зависе од тога где и у којој државној установи раде.

Наводи да је примена Закона о систему плата запослених у јавном сектору и Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе одложена због ковид кризе за 2022. годину.

Ово морамо да завршимо и тиме омогућимо да сви у јавној управи буду плаћени у односу на радно место и одговорност посла једнако, поручила је Брнабић.

Каже да ће будућа влада морати брже да ради и на реформи јавних предузећа и додала да је то захтеван процес у који је наша земља већ ушла уз подршку партнера као што је Светска банка, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Међународни монетарни фонд (ММФ).

Ова реформа неће само помоћи буџету, већ ће значајно подићи конкурентност наше привреде, каже Брнабић.

Истиче да ће наредна влада завршити и пустити у рад систем од огромног значаја за Србију - Државни центар за чување података (дата центар) у Крагујевцу.

Подаци наших грађана и привреде биће чувани по највишим техничким и безбедносним стандардима, а закључивањем уговора са великим комерцијалним корисницима који буду желели да своју опрему и податке сместе у Дата центар, Крагујевац ћемо претворити у регионални ИТ центар, истакла је Брнабић.

Приоритетну реформу, каже она, представља и рад на социјалним картама које ће омогућити да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у систему, како би благовремено остварили права на потребну подршку.

Ово ће у многоме унапредити контролу социјалних давања и, самим тим, резултираће у много бољој и много више фер расподели новца, наглашава Брнабић.

Будућу владу чека, наводи, проширење обухвата реформе сезонског запошљавања.

Ту реформу је, додаје Брнабић, влада успешно спровела за сезонске раднике у пољопривреди, а сада, каже, обухват мора да се прошири и на сектор грађевине, туризма и угоститељства и помоћ у кући.

Мандатарка наводи да ће влада сада популациону политику ставити у ранг читавог министарства.

Каже да је наша земља у претходном периоду финансирањем мера популационе политике постигла значајне резултате.
У поређењу са регионом, Србија, додаје, једина бележи раст броја живорођених у 2019. у односу на 2018. годину.

У 2019. години у Србији су рођене 424 бебе више у односу на 2018, а стопа укупног фертилитета (број деце по жени) први пут после 15 година већа је од 1,5, наводи Бранбић.

Један од приоритетних задатака биће, истиче, додатна измена Закона о финансијској подршци породицама с децом.

Мењаћемо и правни оквир како би се накнаде убудуће директно исплаћивале трудницама од државе, а не преко послодавца како би спречили кашњења у исплатама и обезбедили додатну сигурност трудницама, рекла је Брнабић.

У плану је, каже, и решавање стамбеног питања за младе брачне парове, субвенционисање вртића и издвајање средстава за богатију мрежу предшколских установа.

Важно је да држава, каже, настави и стратешка улагања у спорт.

Рекордна улагања у спорт у претходном периоду, додаје, имају за резултат рекордне успехе које је репрезентативни спорт забележио у претходним годинама.

У претходних пет година имамо 265 одсто више освојених медаља него некада за период од 14 година. У наредном периоду наставићемо са планским и системским финансирањем спорта, рекла је Брнабић.


Подсетила је да је претходна влада развила систем еТуриста, који ће влада наставити да користи за боље "таргетирано" улагање, а наставиће се са подстицајима за приватне инвестиције у смештајне капацитете у бањским местима, као и са системом ваучера за одмор у Србији.

Србија је, захваљујући свему учињеном од 2014. године, данас, без сумње, дошла у фазу развоја када неопходно морамо да се окренемо теми животне средине и еколошке одрживости нашег развоја, поручила је Брнабић.

Она је навела да квалитет животне средине постаје једно од горућих питања када се говори о општем квалитету живота грађана, у време када је незапосленост ниска, економски проспекти добри, а плате, иако још увек ниске, ипак у континуираном порасту.

Зато ће, нагласила је, повећање стандарда заштите животне средине, пре свега када је реч о отпадним водама и чврстом отпаду и заштита здравља грађана, у смислу побољшања квалитета ваздуха, биће међу кључним приоритима владе, у које ће се значајно улагати.

Илуструјући колики изазов представља пречишћавање отпадних вода, навела је да се процењује да је за време СФРЈ, у доба највећег инфраструктурног развоја, изграђено 44 постројења за пречишћавање отпадних вода, а ми сада, треба да изградимо 320 у наредних 15 година.

Такође, други приоритет је управљање отпадом, а у погледу квалитета ваздуха, поред проширења мреже за мониторинг квалитета ваздуха, потребан је нови стратешки и правни оквир, као и улагање у осавремењивање система грејања.

То су огромне инвестиције, али до сада морамо да урадимо, рекла је Брнабић.

По питању енергетике, наставиће се са реализацијом планираних инвестиција у енергетској инфраструтктури, подизање квалитета ваздуха и смањење емисија штетних гасова и ефекта стаклене баште, што је, каже, од посебног значаја за државу.

Завршићемо изградњу магистралног гасовода од границе с Бугарском до границе са Мађарском (тзв. „Турски ток“), започећемо изградњу гасне интерконекције између Србије и Бугарске и радићемо на проширењу капацитета подземног складишта гаса у Банатском Двору, рекла је Брнабић.

Додала је да ће се, у оквиру "зелене агенде", надлежни трудити да континуирано повећавају удео обновљивих извора енергије у производњи електричне и топлотне енергије, уз стимулацију енергетске ефикасности у Србији.

Започели смо изградњу постројења за одсумпоравање гасова у термоелектрани Никола Тесла А, и наставићемо са реализацијом других сличних пројеката како би читав енергетски систем учинили еколошки одрживим, рекла је Брнабић.

Такође, сектор рударства остаје важан елемент привредног развоја Србије.

Тако ће, каже, посебан фокус бити на реализацији пројекта "Јадар“ који представља велику прилику за Србију, јер се у Лозници налази лежиште новооткривеног минерала литијум-бората, "Јадарита“.

Брнабић је рекла да тај пројекат има потенцијал да позиционира Србију као значајног снабдевача светског тржишта за производњу литијумских батерија за електрична возила и складиштење енергије.

Наш циљ је да, уз партнере из Рио Тинта, формирамо стратешко партнерство са трећом компанијом која би започела производњу хибридних и електричних аутомобила и/или компанијом која ће покренути производњу електричних батерија у Србији. Ово би нам омогућило да даље унапредимо и подигнемо нашу економију и да заузмемо лидерску позицију у региону с аспекта технологија ниско-угљеничног развоја, рекла је Брнабић.

Влада коју предлажем је проевропска

Мандатарка Србије изјавила је у Скупштини Србије да је влада коју предлаже проевропска и додала да ће њен задатак бити да убрза процес европских интеграција.

Први корак ка томе, истиче, јесте промена Устава Србије у делу правосуђа, која је, каже, неопходан корак у даљем оснаживању владавине права и даљем усклађивању са европским правним тековинама и европским стандардима.

Брнабић је подсетила да је у претходном мандату влада, након опсежних јавних консултација које су трајале нешто више од 18 месеци, као и консултација и подршке Венецијанске комисије, Скупштини упутила иницијативу за измену Устава.

Истиче да је то битно како би наше друштво имало правосуђе које је независно од свих политичких утицаја, али и много ефикасније и одговорније према грађанима.

Наставићемо да подржавамо измене Устава у области правосуђа у циљу проналажења најбољих решења за наш правни систем, рекла је Брнабић у експозеу.

Када је реч о медијском простору, усвојена је, подсећа, Медијска стратегија за период до 2025. године.

Влада је, каже, тај посао урадила у партнерству са медијским и новинарским удружењима, чији представници су чинили половину чланова Радне групе за израду Медијске стратегије.

Транспарентност и инклузивност целог процеса подржали су, наводи Брнабић, партнери из Мисије ОЕБС у Србији, Делегације ЕУ у Србији, Амбасаде Краљевине Норвешке и Фондације Конрад Аденауер.

Додаје да је иста Радна група наставила и рад на Акционом плану за имплементацију стратегије који ће, истиче, бити један од првих докумената на дневном реду нове владе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести