Брнабић: Србија за пројекте у Републици Српској дала 88,5 милиона евра од 2014.

НЕВЕСИЊЕ: Премијерка Србије Ана Брнабић започела је једнодневну посету Босни и Херцеговини обиласком општине Невесиње, где је изјавила да је Србија од 2014. године за пројекте у Републици Српској издвојила 88,5 милиона евра и најавила да ће та помоћ бити настављена.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић је новинарима у Невесињу казала да је та општина одабрана као једна од оних која је добила посебну помоћ од Владе Србије у износу од три милиона евра.

Истакла је да је за сада општини исплаћено 1,5 милиона евра, а да ће остатак новца бити исплаћен до краја године.

Од првих 1,5 милиона евра, како је навела, део средстава издвојен је за реконструкцију и опремање Музичке школе, Дома културе, Народне библиотеке, Основне школе, вртића, али и за градске саобраћајнице.

"Од 2014. године, када се променио однос Србије према Србима у дијаспори, ми смо Републици Српској помогли са око 88,5 милиона евра за различите пројекте. Циљ пројекта је био да се побољша квалитет живот грађана и никада нисмо утицали на које пројекте ће бити потрошен новац, већ смо финансирали оно што је локална заједница тражила", рекла је Брнабић.

Изразила је задовољство што је Србија данас способна, јака и свесна да помаже Србе у дијаспори и истакла да ће сваки уложени динар, марка или евро значити квалитетнији живот грађана и у БиХ, али и у Републици Српској.

Указала је да је председник Србије Александар Вучић замолио Владу Србије да посебно обратити пажњу на четири општине, међу којима су Невесиње, Дрвар, Костајница и Дубица.

"Због тога је поред ових пројеката у износу од 88,5 милиона евра, Невесиње добило додатних три милиона евра", објаснила је Брнабић.

Нагласила је да то није крај помоћи и да ће подршка Републици Српској, Србима у БиХ, ма и где живели бити настављена и у наредним годинама.

Брнабић је посету БиХ започела у Невесињу, где је одржала састанак са председником општине Невесиње Миленком Авдаловићем.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Затим је обишла објекте који се финансирају из буџета Владе Србије, међу којима су Музичка школа "Свети Роман Мелод", Народна библиотека Невесиње, Дом културе "Небојша Глоговац", Основна школа "Ристо Пророковић" и вртић "Света Евгенија Царица Милица".

Председник општине Невесиње Миленко Авдаловић каже да је циљ премијеркине посете да се увери како напредују радови на пројектима за које је Влада Србије издвојила средства.

Подсетио је да је помоћ Невесињу почела 2018. године, када је захваљујући средствима Владе Србије обновљен Дом културе "Небојша Глоговац".

Истакао је да се ове године Невесиње нашло међу четири општине које је добило три милиона евра.

Авдаловић каже да је за сада стигло 1,5 милиона евра, те да је од тих пара 500.000 марака издвојено за подршку буџету, 500.000 марака за подстицаје привреди, 150.000 марака за доградњу вртића, 100.000 марака за санацију мале зграде Основне школе, 450.000 марака за радове на згради у којој су Музичка школа, Народна библиотека, градска галерија, као и 1,3 милиона марака за путеве.

Захвалио је Влади Србије на значајној помоћи за Невесиње.

Посланик у Народној скупштини Србије и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић каже да је ово историјски дан за Невесиње и историјска помоћ Владе Србије свом народу у БиХ.

"Када бисте пролазили кроз целу Републику Српску можете да видите да су овде већином објекте градиле неке друге империје, Отоманска, Аустроугарска... Тешко да се неки може пронаћи који је градила српска влада. Ово што се данас дешава је промена историје у позитивном смеру", рекао је Вујадиновић.

Истакао је да су данас посећени само неки од многобројних пројеката које Влада Србије финансира последњих година у Невесињу.

Захвалио је председнику Вучићу и премијерки Брнабић на досадашњој помоћи, али и на најави да ће она бити настављена, те истакао да је то данас могуће захваљујући томе што је Србија економски стабилна и јака.

Очекујемо почетак изградње аеродрома у Требињу

Ана Брнабић изјавила је да се почетак изградње аеродрома у Требињу, који ће финансирати Србија, очекује следеће године и истакла да је он од велике важности не само за Републику Српску, већ за регион.

Одговарајући на питање новинара у Мостару о изградњи аеродрома у Требињу, Брнабић је казала да се почетак изградње очекивао и ове године, али да је он померен због кризе изазване вирусом корона.

Истакла је да је тај аеродром важан за Требиње, Републику Српску, али и за БиХ која ће добити још један аеродром, као и за Хрватску која ће добити додатне туристе за своје приморје.

"Сматрам да ово јесте пројекат од регионалног значаја. Ја сам поносна и драго ми је што Србија има економску моћ и снагу да инвестира у један такав пројекат", рекла је Брнабић.

Додала је да се ускоро завршава експропријација земљишта за тај пројекат, а да онда следи израда пројектно-техничке документације која је почела.

На питање новинара да прокоментарише спекулације да ће тај аеродром бити војни, Брнабић је одбацила те тврдње.

"Никада до сада нисам чула да би аеродром могао бити војни, то ће бити аеродром који ће бити у корист свима", закључила је Брнабић.

Брнабић у Пребиловцима на месту страдања српског народа

Ана Брнабићобишла је данас Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима у којој се налази спомен костурница која подсећа на страдању српског народа током Другог светског рата.

Брнабић је новинарима након обиласка цркве рекла да је на путу из Невесиња у Мостар имала жељу да сврати у Пребиловце и обиђе место страдања српског народа и једно од највећих наших стратишта.

"Тешко је овде бити и тешко је поново чути ту причу о којој сам само читала, али говори доста о свему ономе кроз шта је српски народ прошао, говори много и о комплексности нашег региона и колико је тешко и колико ће дуго требати за помирење, зато што ово није било стратише само током Другог светског рата, него и 1992. године", рекла је Брнабић.

Поручила је да прошлост не смемо да заборавимо, али да се морамо окренути будућности, да праштамо и стварамо бољу будућност за наш регион.

"Можда нема бољег места да то кажем, морамо се борити за бољу будућност, за боље повезивање и разумевање међу народима, јер нам ништа друго не преостаје како би људи остали и живели не само у Пребиловцима већ и на овим просторима.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

То је оно што дугујемо и светим пребиловачким великомученицима", рекла је Брнабић.

Отац Марко Гојачић рекао је да је данашња посета једног државника из Србије пођеднако важна као и дан када је црква 2015. године отворена.

Истакао је да та посета говори да Пребиловчани и Пребиловци нису заборављени и да њихова матица мисли на њих.

"Ова посета нам даје подршку, снагу и мотивацију да као свештеник и моја парохија и читава заједница остајемо и опстајемо на овим просторима. Веома смо поносни што сте дошли и обишли ову заједницу, која јесте мала, али која живи духом васкрсења, као што је и овај храм васкрсао из мученичких костију и данас обасјава ову земљу", рекао је Гојачић.

Премијерка је након обиласка цркве посетила и изложбу о страдању српског народа током Другог светског рата у Дому културе у Пребиловцима, као и манастир Житомислић на путу за Мостар.

У Пребиловцима су 1941. година страдале читаве породице од стране усташа, које су убиле и бациле у јаму у Шурманцима, више од 850 Пребиловчана, највише жена и деце.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене поред цркве у Пребиловцима.

Припадници хрватских паравојних формација крипту са костима убијених Срба минирали су у јуну 1992. године.

По повратку Срба у Пребиловце након 2000. године, остаци костију Пребиловачких новомученика су сакупљени и сахрањени у обновљеној крипти Цркве Васкрсења Христовог.

Патријарх српски Иринеј освештао је 8. августа 2015. године Цркву Васкрсења Христовог која је пдогнута у знак сећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине.

Србији стало до што бољих односа са БиХ

Ана Брнабић изјавила је да је један од главних приоритета Владе Србије регионално повезивање и да је став наше државе да жели добре односе са Босном и Херцеговином.

Одговарајућ на констатацију новинара да упркос честим порукама о регионалном повезивању, Србија и БиХ имају "никад хладније односе у последњих неколико година", Брнабић је казала да из угла Србије то није тако.

"Не бих се сагласила са Вама, ја могу да говорим само из угла Србије. Знам колико је Србији стало да има што боље односе са БиХ, колико јој је важна регионална стабилност и повезивање, знам и колико у сваком смислу радимо на томе", рекла је Брнабић новинарима у Пребиловцима.

Подсетила је да Србија и БиХ раде заједно на једном од најважнијих пројеката, изградњи ауто-пута Београд - Сарајево.

"Мислим да нема нама будућости без помирења, боље комуникације, разумевања и боље сарадње. Тако је из угла Владе Србије, а то је и политика председника Александра Вучића, за којег је регионална сарадња на првом месту", рекла је Брнабић.

На констатацију новинара да упркос томе ни она ни Вучић нису скоро били у званичној посети Сарајеву, Брнабић је истакла да је у овом тренутку битнији аутопут који се гради, а не њихове званичне посете.

"Да ли је битније у овом тренутку ауто-пут који смо почели да градимо или једна посета Сарајеву? Мислим да је и за људе и за будућност, посебно за младе, ауто-пут. Немам никакав проблем и увек волим да дођем у Сарајево, надам се да ћу доћи ускоро", рекла је Брнабић.

Подвукла је да је важно да регион остави прошлост иза себе, али да је не заборави, да прашта и иде храбро напред у будућност.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

У част премијерке Брнабић скок са Старог моста у Мостару

Ана Брнабић је из Невесиња поподне допутовала у Мостар, где је са градоначелником Марииом Кордићем прву пут обишла Стари Мост.

У њену част са моста је изведен традиционалнни скок.

Премијерка није крила одушевљење и дивљење скоком и амбијенталном целином овог дела Моштара, рекавши да је све то толико лепо да је просто нестварно.

Обећала је да ће поново доћи приватно у Мостар.

Брнабић: Морала бих да видим шта је ново у Пандориним папирима

Ана Брнабић рекла је да није упућена у најновије папире који повезују министра финансија Синишу Малог са оф-шор компанијама.

Одговарајћи на питање новинара у Мостару да прокоментарише Пандорине папире који, између осталих политичара у свету, повезују министра финансија да је био власник 24 стана у Бугарској, Брнабић је казала да је она већ раније видела оптузбе за 24 стана, као и одговоре на те оптужбе, те да би морала да види шта је ново у тим папирма.

“Нисам стигла да погледам те папире, тако да бих причала напамет”, рекла је Брнабић.

Истакла је да и у овом случају очекује да институције раде свој посао и да верује у владавину права и институције.

“Верујем да без тога нема државе, тако да позивам, као што сам то радила као министар, сад као премијер, да инситуције раде свој посао. Ми смо у Србији показали да нема заштићених и да нико неће бити заштићен ни због своје функције, ни због страначке припадности, ни због чега другог”, рекла је Брнабић.

Поновила је да мора да погледа папире да би могла да коментарише, а нарочито јер је и премијер Чешке Андреј Бабиш, који се такође помиње у поменутом новинарском истраживању, рекао да је то напад на њега као део предизборне кампање.

“Видим да се око Пандориних папира дигло много узбуне па ћу погледати”, рекла је она.

Подсетила је да су и њу доводили у везу са “пореским рајевима”, јер је радила за фирму која је градила ветропаркове у Србији и која је била регистрована у Америци, па у Холандији, па на Малти.

Брнабић је истакла да није имала никакав утицај на начин пословања било које фирме, већ је водила само један њихов пројекат.

“Мислим да је ред, као што су сада почеле да раде најутицајније земље света Г7 и Г20, да те ствари постану нелегалне и онда би то решило тај проблем”, рекла је Брнабић.

Више десетина садашњих и бивших државника и моћних милијардера повезано је са компанијама које користе пореске оазе, открило је новинарско истраживање названо Пандорини папири.

У истраживању Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ИЦИЈ) и 150 медија широм света откривено је да је 330 јавних званичника широм света повезано са офшор рачунима.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Брнабић у Мостару обишла Саборну цркву и Просвјетну школу

Ана Брнабић посетила је Мостар где је обишла Саборну цркву Свете Тројице у коју је Србија до сада уложила два милиона евра, као и Просвјетну школу којој је Канцеларија за ИТ донирала рачунарску опрему.

Брнабић је у Мостару дочекао градоначелник тог града Марио Кордић, са којим је обишла Стари мост и Стари град у Мостару, а на мосту је у њену част изведен и скок са моста у Неретву.

"Драго ми је што сам данас у Мостару, ја сам први пут у животу овде, прелеп је град. О њему сам до сада само слушала и читала, и видети све то уживо је посебан доживљај", рекла је Брнабић и додала да ће се ту вратити и приватно.

Говорећи о подршци српској заједници у Мостару, Брнабић је навела да је дошла да обиђе све што је до сада реализовано, али и да се распита шта још има да се уради.

Истакла је да је Саборна црква најважнији пројекат, додајући да је до сад за тај пројекат Србија донирала два милиона евра, као и да је остало око милион евра како би тај пројекат био готов.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

"Трудићемо се да то исфинансирамо да се то заврши, знам да је изузетно важно", рекла је Брнабић.

Додала је да је изузетно важно и финансирање Просвјетне школе и истакла да се то ради сваке године континуирано из Министарства културе, из Министарства спољних послова, а данас је и Канцеларија за ИТ Србије донорала лап-топове, штампаче, принтере, камере.

"То су мале ствари које деци у овој школи могу много да значе. Нама је то мало, њима је много, а најважније је да они осете нашу подршку", истакла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести