Брнабић: Србију и Румунију веже традиционално пријатељство

БЕОГРАД: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је, на данашњем састанку с министом спољних послова Румуније Теодором Мелешкануом, да две државе веже традиционално пријатељство.
brnabic maleskanu
Фото: Tanjug

Брнабић је истакла да је Србија свесна чињенице да је услов стабилности, напретка и економског развоја чврста веза са њеним суседима, међу којима Румнија заузима значајно место, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.
Она је захвалила за подршку Румуније евроинтеграцијама Србије.

Малешкану је рекао да ће Румунија наставити са континуираном подршком евроинтеграцијама Србије, додајући да ће једна од најважнијих тема приликом председавања Румуније Савету Европске уније у 2019. години бити управо проширење ЕУ на држава Западног Балкана.

Шеф румунске дипломатије је истакао да ће Румунија, такође, наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и наставак дијалога Београда и Приштине, сматрајући да је решавање питања Косова од суштинског значаја за стабилност региона. 

Коментаришући одлуку Приштине да таксу на увоз робе из централне Србије и Босне и Херцеговине повећа на 100 одсто, Брнабић је поновила да се Београд неће враћати дијалогу до повлачења ове мере, која представља кршење ЦЕФТА споразума, али и свих договора постигнутих Бриселским споразумом.

Мелешкану је нагласио да са Србијом, као важним партнером у региону жели још боље економске односе и развијање регионалне сарадње и изразио задовољство због најновијих показатеља значајног раста робне размене.

Саговорници су оценили квадрилатерални састанак Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, одржан у Београду овог месеца, као веома значајан за унапређење сарадње четири земље, али и за промоцију стабилности, безбедности и развоја у региону.

Још једном је истакнута важност изградње аутопута Београд - Темишвар и реконструкција и модернизација железничке инфраструктуре између две земље. 

Румунији ће Западни Балкан бити један од највећих приоритета

Румунији, која ће од 1. јануара председавати Саветом ЕУ у наредних шест месеци, један од највећих приоритета ће бити Западни Балкан, рекао је министар спољних послова Румуније Теодор Малешкану.

Малешкану је на заједничкој конференцији за шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем рекао да је став Румуније да подржава европски пут Србије, наводећи да подржава и подсетиче српске званичнике да искористе могућност и уложе напоре ка присупању ЕУ.

На тај начин ће се, каже, обезбедити стабилност региона.

Мислим да никада није било боље време да се мобилишу сви ресурси и да се унапреде реформе у Србији. Румунија је спремна да обезбеди техничку помоћ Србији за усаглашавање с европским стандардима, рекао је Малешкану.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Он је навео да је у разговору са српским колегом било речи о важности дијалога и добрих односа и да су се, како каже, сложили да је важно да регион настави свој европску пут и да ЕУ мора активно да допринесе региону.

Дачић је захвалио колеги јер је дошао у посету Србији само неколико дана пре него што ће Румунија преузети председавање Саветом ЕУ и истакао веома пријатељске односе две земље.

Битно нам је да што брзе напредујемо у процесу евроинтеграција и надамо се да ће број поглавља када Румунија преузме председавање бити већи него што смо то до сада радили, рекао је Дачић. 

Он је рекао да се следеће године обележава 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Румуније.

Наши односи политички односи су у успони. Заинтересовани смо да наставимо сарадњу и да је развијамо у свим, а не само у политичким односима. Обим трговинске размене је 1,5 милијарди евра, а очекујемо да она буде и већа, рекао је Дачић.

Дачић је навео да Србија високо цени став Румуније по питању територијалног интегритета и суверенитета земље и захвалио на томе што Румунија недавно није гласала за пријем Косова у Интерпол.

Појаснио је да је Косово на тај начин покушало да легализује једностани акт који Србија није признала и поновио да се Београд залаже за дијалог.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести