Брнабић: Стабилност и мир предуслови привредног раста

ЈАХОРИНА: Привредни раст и јака економија долазе тек након што је испуњен предуслов - политичка стабилност и мир, и због тога Србија улаже много напора и енергије у регионалну стабилност, јер само политички стабилан Балкан може економски да напредује, поручила је на Јахорини председница владе Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Tanjug

Брнабић је, говорећи на економском форуму на Јахорини, указала да живимо у турбулентним временима, у којима је изузетно важна политичка стабилност и мирно окружење.

Привредни раст и јака економија долазе тек након што је испуњен тај предуслов - политичка стабилност и мир, истакла је српска премијерка и додала да нам је то потребно у целом региону.

Брнабић је подсетила да је недавно Влада Србије донела одлуку којом се Републици Српској упућује 9,3 милиона евра ради реализације 37 пројеката реконструкције домова здравља, културних центара, школа и изградња нових вртића и спортских дворана.

Како је рекла, тим средствима Србија на најконкретнији начин показује да је однос према РС однос подржавања, помагања и оснаживања.

Такав однос ћемо задржати и у будућности, поручила је Брнабић, која учесницима форума говори на тему “Значај иновација за привредни развој”.

Не очекујем споразум до октобра

Апсолутно не очекујем споразум Београда и Приштине до октобра и немам разлог да верујем да то може да се деси, изјавила је премијерка Србије, поводом писања медија да се очекује да Београд и Приштина потпишу споразум до октобра.

Брнабић је рекла да нема разлога да верује у то, јер смо све даље од дијалога, а самим тим и од коначног решења, као и договора о нормализацији односа.

Одговарајући на питање новинара, након учешћа на Економском форуму на Јахорини, а у вези са КиМ, Брнабић је рекла да разгараничење никада није било на дневном реду, нити је било неких конкретних предлога у вези са тим, већ је то било помињано само као једна од опција.

Неки политичари из земље дефинисали су свој став према томе да ли би били за такво решење или не, али никада на столу такав предлог није био, као што никада није био ниједан конкретан предлог, објаснила је Брнабић.

Подсетила је да је дијалог прекинут када је Приштина почела да вуче једностране потезе, који су били против разговора и усмерени на то да Београд прекине дијалог.

Нагласила је да Приштина шест година није испунила једну једину обавезу коју је имала из Бриселског споразума, а да ни ЕУ која је била гарант, ништа није урадила да Приштина ту своју обавезу испуни.

Указала је да би данас била другачија ситуација да је Приштина, попут Београда, имплементирала Бриселски споразум и да данас имамо Заједницу српских општина.

Осим тога, како је рекла, Приштина је увекла таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, трансформисала безбедносне снаге у такозвану војску Косова и усвојила платформу против дијалога.

Наше црвене линије су таксе. Приштина мора да повуче одлуку о таксама да би дијалог био настављен и у томе је био јасан председник Србије Александар Вучића, казала је Брнабић.

На питање да ли је трпела неке притиске, премијерка је рекла да није, јер, како је додала, наши партнери сада разумеју да Србија није земља на коју се може вршити притисак, и да сви притисци и ултиматуми могу да буду само контрапродуктивни.

Србија је, казала је премијерка, спремна да разговара партнерски и истакла је да је наша земља поуздан партнер.

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести