Брнабић студентима: Ако желите промене, будите та промена

ЛОНДОН: Премијерка Србије Ана Брнабић одржала је вечерас предавање студентима Пословне школе Империјал колеџа у Лондону, где је поручила младима да верују у себе и да, ако желе промене, сами буду та промена.
b
Фото: Tanjug (video)

Брнабић је студентима пренела колико су развој предузетништва и технологије важни за напредак економије и друштва, наводећи да је главни задатак владе, на чијем је челу од јуна 2017. године, био да настави започет реформски процес и трансформацију економије ка економији заснованој на знању и иновацијама, како би се обезбедио већи и одржив раст.

Поновила је да је та трансформација заснована на развоју нових технологија, а да четврта индустријска револуције даје шансу да земље попут Србије, које нису биле међу победницима треће, буду победнице четврте индустријске револуције.
У том смислу, истакла је да су дигитализација и реформа образовања били главни приоритети владе, додајући да је Србија нашла своју шансу управо у ИТ и креативним индустријама.

Када влада да добар и јак сигнал, ствари се брзо мењају, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је ИТ сектор најбрже растући сектор у Србији, чији је извоз прошле године удвостручен у односу на 2016. годину, а износио је 1,4 милијарди евра.

Она је навела да постоји потенцијал у традиционалним индустријама, као што су пољопривреда, енергетика, рударство у Србији, али да још већи потенцијал уствари негде друге - у младима, иновацијама, ИТ…

Млади, верујте у себе. Ако желите да видите промене, будите те промене. Ви можете да промените своју земљу и свет, поручила је Брнабић.

Додала је да је реформа образовања у Србији била један од важнијих изазова - како припремити младе за будуће послове, који сада можда ни не постоје и како научити децу да размишљају, а не шта да мисле.

У том смислу, поменула је да су информатика и програмираје обавезни предмети у школама, од петог разреда, не зато што ће сви ученици бити програмери, већ зато што кроз те предмете уче како да размишљају логички, како да решавају проблеме,.

Такође, напоменула је да је држава уложила 100 милиона евра, што је за Србију велики новац, у инфраструктуру за истраживања и развој, као и да у земљи постоје четири научно технолошка парка, у којима млади отварају своје иновационе компаније и покрећу свој биснис.

Данас је Србија најконкурентнија земља у Европи уколико желите да инвестирате у истраживање, иновације, рекла је Брнабић и додала да је порез, за све који желе да развијају интелектуалну својину у Србији, три уместо уобичајених 15 одсто.

Навела је да је један од њених приоритета и као министарке, а затим и као председнице владе, реформа јавне управе, како би она била ефикаснија, окренута грађанима, транспарентнија.

Зато се, каже, данас можемо похвалити са све више е-сервиса.

Захваљујући е-управи, уштедели смо 105 милиона листова папира, 517 тона папира, 10.300 стабала и 44 милиона литара воде, рекла је Брнабић.

Предавањем на Империјал колеџу, Брнабић је завршила боравак у Лондону, где је раније данас учествовала на Инвестиционом самиту о Западном Балкану, који је организовала Европска банка за обнову и развој.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести