Брнабић: Тачијева одлука на штету региона

САРАЈЕВО: Одбијање председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија да присуствује данашњем Самиту лидера Западног Балкана у Сарајеву премијерка Србије Ана Брнабић види као наставак доношења одлука на основу интерних политичких разлога, а на штету целог региона.
brnabich_cern
Фото: Танјуг (Видео)

Према њеним речима, Приштина није одбила Босну и Херцеговину, већ Европску банку за обнову и развој (ЕБРД) која је организовала Самит.

Тачи је одустао од учешћа на скупу у Сарајеву због, како је рекао, односа са БиХ која није признала Косово

“Не могу да разумем ту одлуку. Настављају се политичке одлуке вођене интерним политичким разлозима. Чини се да се Рамуш Харадинај и Хашим Тачи утркују ко ће бити већи националиста. Из моје перспективе, одлука је погрешна”, рекла је Брнабић за Танјуг.

Додала је и да тај Самит није имао никакве везе са политиком, већ се говорило о економској и трговинској сарадњи, сарадњи са ЕБРД и како државе Западног Балкана могу да граде један економски бољи регион који ће бити бољи за све грађане.

“Не свиђа ми се тренд да се политичари у Приштини утркују ко ће имати политички популарније одлуке, а све даље од било каквог компромиса и дијалога сада не само са централном Србијом, већ и са БиХ”, истакла је Брнабић.

Каже да очекује реакције на такво понашање Приштине и од ЕУ, и од САД, али и од других земаља региона.

Дијалог кад ПР укине таксе

Ана Брнабић и заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер разговарали су данас у Сарајеву о тренутној ситуацији на КиМ, таксама и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине.

Премијерка је захвалила Палмеру на томе што су, како каже, САД потпуно недвосмислено и директно осудиле увођење такси и позвале Приштину да их укину. 

"Чак су у много ствари реаговале много одлучније и стриктније у односу на Брисел и повукли одређене мере против Приштине. Захвалила сам му на томе, ми и даље имамо различите погледе на то како изгледа будућност дијалога и односа између Београда и Приштине, али је увек добро да имамо овакве разговоре", рекла је Брнабић за Тањуг после састанка са Палмером.

Како је навела, указала је Палмеру на јасан став Србије да Приштина мора да укине таксе да би се наставио дијалог са Београдом.

"Председник Вучић је био потпуно јасан у вези са тим, и у Берлину смо били потпуно јасни о томе. Србија је до сада показала конструктивност и рационалност, али ово је црвена линија коју не можемо да пређемо", нагласила је Брнабић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у Сарајеву учествовала на Годишњем састанку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Палмер борави у Сарајеву где је разговарао са члановима Председништва БиХ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести