Брнабић: Транспарентно до најбоље Медијске стратегије

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да жели да се у потпуно инклузивном и транспарентном процесу дође до најбољег могућег решења Медијске стратегије, а да је грешком у Брисел послат измењен текст.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Kujundžić

"Апсолутно мислим да је дошло до грешке... Мислим тај Нацрт су хтели да пошаљу, али је дошло до грешке зато што су избацивали неке супстанцијалне ствари око којих су радили свих тих месеци у оквиру Радне групе. Ја желим да разумем зашто су избацене, ко је избацио и које су тацно замерке тих људи који су избацили и да седнемо заједно поново са медијским и новинарским удружењима и да видимо о чему се ради", рекла је Брнабић за Н1.

На питање шта кажу њени сарадници - ко је инсистирао на томе и због цега су неки делови избацени, она каже да не зна и д аје због тога послала писмо и да покушава да има потпуно отворен канал комуникације са медијским и новинарским удружењима.

Упитана о примедбама медијске заједнице на Нацрт медијске стратегије који је послат у Брисел, Брнабић каже да се није бавила детаљно финалним Нацртом медијске стратегије, нити замеркама.

Наводи и да она није позвана да се детаљно бави медијским питањима, али да има одлицну групу људи у свом кабинету која се тиме бави, као и саму Радну групу.

"Тако да се сасвим ослањам у потпуности на њихову експертизу и стручност. Изненадила сам се када сам видела да је било замерики", рекла је Брнабић наводећи да је прво свом тиму замерила зашто се мало више од месец и по дана након јавне расправе ништа није радило на Медијској стратегији.

"Дакле, шта се дешавало након јавне расправе? Какви су коментари? Где је извештај са јавне расправе? Шта смо усвојили? Шта смо одбацили? Шта цемо да пошаљемо Европској комисији? И зато што се и ту изгубило доста времена, онда смо мало пожурили. Ја сам била под утиском да се на крају крајева и тај Нацрт који је послат Европској комисији, да су некако сви цланови Радне групе били упознати са тим. Изненадила сам се да нису, и онда сам видела у медијима коментаре и да неки чланови Радне групе имају неке озбиљне супстанцијалне замерке на тај Нацрт медијске стратегије", објашњава Брнабић.

На констатацију да су замерке суштинске и да представници удружења кажу да кљуцне ствари које су договорене нису убацене у Стратегију, Брнабић каже да то не спори.

"И с обзиром на то да смо ми негде средином маја послали то на коментаре Европској комисији, и поново иде време, ми нисмо још увек добили коментаре. Сада имамо уверавања Европске комисије...", каже премијерка.

Она напомиње да је није ни уобицајено да им неко шаље Медијску стратегију на коментаре, али да смо ми желели да то буде инклузиван процес и да добијемо коментаре од свих релевантних страна да бисмо добили Стратегију која це нам дати добре основе за даље измене сета медијских закона.

Она каже да ће коментари Европске комисије вероватно стићи у августу, а да је она желела да боље разуме све замерке које су имали цланови Радне групе - представници медијских и новинарских удружења - и зато им је послала писмо.

"Да не би даље губили време, да ми они то ставе, да ја седнем поново са мојим тимом, да седнем са цлановима Радне групе који представљају државу и да им кажем: "Ово су суштинске замерке, око овог нема преговора", да негде имамо ми још један додатан корак пре него што нам стигну коментари Европске комисије", напомиње Брнабић.

Она истиче и да се неће ићи на усвајање Медијске стратегије, а да то није прошло кроз Радну групу и да Радна група не зна тацно који документ иде.

Брнабић каже и да ће се сада лично позабавити медијском стратегијом, да ће сести са својим тимом и видети ста се и како догодило.

 

"Ово је један од приоритета, и то цемо сада урадити", рекла је она.

"Да не желимо да имамо најбољу могуцу Медијску стратегију која је и до краја спроведена у том потпуно инклузивном и транспарентном процесу, не бих ово радила, и свакако не бих ово радила лицно. Поново, дошло је до неких, не знам како да кажем, исклизавања у том процесу. Не знам због цега и не знам како и жао ми је што је до тога дошло. Сешцемо и видецемо како то да поправимо", навела је премијерка.

На питање какве гаранције постоје да це оно што буде договорено у тој исправљеној Стратегији заиста на крају бити инкорпорирано у медијске законе, Брнабиц каже да ће иста Радна група која ради на изради Медијске стратегије, да буде и Радна група која це радити на изради медијских закона. "Они морају да прате Стратегију", закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести