Брнабић: Тужно и лицемерно што ЕУ не види сопствену кривицу

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић данас је реагујући на сапштење Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у којој се изражава забринутост због пораста запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, оценила да је тужно то што ЕУ не види сопствену кривицу и што ништа није учинила поводом сталних провокација Аљбина Куртија.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

"Да је ЕУ урадила свој део посла - осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ - ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем", поручила је Брнабић на Твитеру.

Она је приметила да би неко гледајући ову изјаву ЕЕАС-а, могао да помисли да је данас 1. април, а не 14. август и да "мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала".

"Пуних 175 дана, Аљбин Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је Курти истим тим Србима на Косову и Метохији одузео најосновнија људска права - забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом", указала је Брнабић.

Она је истакла да је насупрот томе, мото председника Александра Вучића и Србије јасан, а то су мир и стабилност.

"Ближи нам се десет (10!) година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина - окосницу Бриселског споразума", навела је Брнабић.

"Тужно је видети да ЕУ не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо", закључила је премијерка у објави на твитеру на српском и на енглеском језику.

Раније данас ЕЕАС је упозорила да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а "посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану", изазивају велику забринутост.

"Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно", поручили су у саопштењу.

Вулин: Ко допушта Куртију да прети, одговоран ако то испуни

Министар унутрашњих послова Александар Вулин оценио је данас као непримерено саопштење Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) и истакао да је онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран ако Курти испуни своје претње.

„Александар Вучић никада није поменуо рат као средство решавања проблема са Приштином, али зато Аљбин Курти јесте. Отуда и чуди да Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) тражи да се „обе стране уздрже“.

Београд одговара на лудило Приштине, а не покреће никакве сукобе или расправе, и како онда да се уздржи. Да у ЕЕАС има разума, бар мало више него код Приштине, не би тражио од Београда да не одговори, већ би зауздао Приштину да сукобе не покреће.

Онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран је ако Курти испуни своје претње.

За мир је потребно двоје, за сукоб, довољна је и једна будала", изјавио је Вулин, реагујући на саопштење ЕЕАС-а у којем се истиче да ће и Београд и Приштина, односно Александар Вучић и Аљбин Курти бити одговорни за сваку ескалацију насиља на КиМ и у региону, саопштио је МУП.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести