Брнабић: У понедељак о новим мерама, неће се односити на целу земљу

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће сутра заседати Кризни штаб за сузбијање ширења вируса корона и да ће, највероватније, бити донете нове мере због повећања броја заражених.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Гостујући у емсији "Хит твит", Брнабић је објаснила да се те мере неће односити на целу земљу, већ да ће бити "таргетиране" на одређени град или општину у односу на број заражених по глави становника, али и истакла да више неће бити "затварања" каква су била у марту и априлу.

Упитана да ли ће нове мере подразумевати забрану рада клубова, ресторана и кафића, јер се највише заражавају млади, Брнабић није искључила могућност за клубове.

"Ми сутра у 10 сати имамо састанак Кризног штаба и већ смо разговарали начелно о неким мерама. Вероватно ће то бити мере у складу са оним што смо већ видели у неким локалним самоуправама, као што су Нови Пазар, Крагујевац, Ужице...", рекла је Брнабић.

Каже да ће мере бити "таргетиране" на место које је "проблем", те додала да је један од градова и Београд, где је заражено две трећине у односу на читав број заражених у земљи.


Батут ће одговорити БИРН-у

Брнабић je најавила да ће Институт “Батут“ дати званични одговор на тврдње БИРН-а да Србија прикрива број заражених и умрли од ковида-19 и истакла да ће на томе инсистирати.

Сматра да је писање БИРН-а неодговорно и неозбиљно, тим пре јер, како је рекла, није дата и друга страна, бар она, каже, није добила позив тим поводом.

Коментаришући ту објаву БИРН-а, Брнабић је рекла да се доста бавила тиме да покуша да схвати који су они документ гледали.

Ако, како је рекла, погледате бројеве у целом свету, видећете да то нема баш никаквог смисла.

"Да ли је цео свет прикривао бројеве или сада када су се сви опустили, почиње да се повећава број оболелих. То је тенденција и њу такође прати и Србија", рекла је Брнабић.

Навела је да је то нешто о чему “Батут” треба да се изјасни и да ће инсистирати на томе да дају званичну изјаву.

Како каже, да су желели да нешто прикрију никада не би, истиче, правили базу података ковид-19, која никада раније није постојала у Србији ни за једну болест или епидемију.

"Желели смо да у сваком тренутку имамо потпуно транспарентне податке и да увек знамо шта се дешава. Важно је да кажем какве су то небулозе о којима они причају. Правили смо комплентно транспарентан систем", рекла је премијерка.

Она је истакла нису сви људи који су позитивни на Ковид преминули од њега.

Додаје да не треба том проблему прилазити сензационалистички.

"Ми смо заиста били прилично конзервативни у томе. Бројали смо и људе преко 90 година старости, иако имају многе проблеме, а позитивни су на ковид, убрајали у ковид-преминуле", рекла је Брнабић.


Није у реду злоупотребљавати вирус у политичке сврхе

Брнабић је изјавила да нападе поводом заражавања појединих представника власти види као нову аферу због резултата које је СНС освојила на изборима.

"Није у реду да се вирус корона, која је опасна болест са којом се бори цео свет, не само ми, злоупотребљава у политичке сврхе", рекла је Брнабић.

Она је казала да се Марко Ђурић, Александар Вулин и Маја Гојковић, код којих је потврђено присуство вируса, осећају добро и да за сада нема нових случајева међу државним званичницима.

Каже да се она за себе није уплашила да ће бити заражена, с обзиром да је свесна присуства вируса и његовог интезитета, као и тиме да се због свог посла среће са великим бројем људи и да је ризик увек постојао.

"Пратим своју ситуацију, немам симптоме, ако се нешто деси, реаговаћемо", рекла је Брнабић.

Приметила је нападе на представнике власти који су заражени короном и навела да, када је у једном тренутку комплетна влада Северне Македоније била у самоизолацији, у тој држави није била афера у вези са тим.

"Тамо се тиме нико није бавио, али сам приметила да, након што су избори завршени, постоје сваки дан неке нове афере, некада су то биле демонстрације након председничких избора, па је ово ново ударање кроз те афере", навела је Брнабић.

Она се осврнула и на нападе на стручњаке Кризног штаба и апеловала на јавност да се у суздрже од таквих напада у време када се цео свет бори против новог вируса.

"Доктори нам заиста много помажу, не влади, већ својој земљи и знам колико их људски то погађа", навела је Брнабић и додала да нисмо само ми изненађени скоком броја заражених, већ СЗО.

Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић каже да је тим усредсређен на сузбијање ширења вируса и да се не баве коментарима и нападима на њихов рачуна, али и додала да би слагала када би рекла да је то не погађа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести