Брнабић: Унапређење положаја Рома значајно за Србију

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић именована је данас, на конститутивној седници Координационог тела за унапређење положаја и социјално укључивање Рома и Ромкиња, за председницу тог тела, а министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић за заменицу председнице.
brnabic
Фото: Танјуг видео

Премијерка је истакла да је унапређење положаја Рома и Ромкиња и њихово укључивање у друштво од изузетног значаја за Србију и да је, у складу с тим, уложено доста времена, напора и ресурса како би се побољшао квалитет њиховог живота.

Она је подвукла је да ресорно министарство може много да уради на том пољу и да напори на побољшању животног квалитета Рома и Ромкиња нису важни само због поштовања људских права и европских интеграција, већ због тога што Србија жели да створи управо такво друштвено окружење за све народе и припаднике националних мањина који у њој живе.

Министарка Гордана Чомић рекла је да је координација рада министарстава од изузетног значаја за спровођење различитих активности на терену и као позитиван пример навела имунизацију Рома и Ромкиња, у сарадњи са Министарством здравља.

Чомић је такође најавила да ће до краја године бити ревидирана Стратегија која ће на тај начин бити усклађена са европским оквиром.

Чланове Координационог тела за унапређење положаја и социјално укључивање Рома и Ромкиња и праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за перод од 2016. до 2025. године, чине министри просвете, здравља, рада, државне управе, финансија, грађевине, правде, европских интеграција, као и представници Националног савета ромске националне мањине и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

На седници је формирана и Стручна група Координационог тела која ће спроводити оперативне активности, саопштено је из Владе Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести