Брнабић: Ускоро вакцина четвртог произвођача, до сада добили око 1,17 милиона

БЕРОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да се очекује да у наредне две недеље Србија добије вакцину против корона вируса четвртог произвођача.
brnabic
Фото: Tanjug (video)

"Имамо данас прелепе вести за грађане, чекамо посебну потврду о новом контингенту вакцина", рекла је Брнабић на РТС и навела да ће о томе сутра или прекосутра говорити председник Александар Вучић.

Она је рекла да су за додатни контингент вакцине четвртог произвођача добијене прелиминарне потврде.

"Преговарамо сваки дан. Имамо добре вести", каже Брнабић и наводи да је Србија међу првих пет земаља у свету која има највише испоручених вакцина по глави становника.

Навела је да је Србија до сада добила око 1,17 милиона вакцина, а да се очекују додатне количине до краја фебруара.

Брнабић каже да се скоро милион грађана пријавило за вакцинацију, да следећег уторка креће масовна ревакцинација и отварање нових пунктова за вакцинацију.

"Апослутно ће бити вакцина. Свако ко буде желео да се вакцинише биће вакцина за све", рекла је Брнабић и навела да се у свету води дипломатско-политички рат за вакцине.

Она је рекла да за сада нема попуштања мера за спречавање ширењка корона вируса.

Отварање поглавља није индикатор напретка

Премијерка Брнабић изјавила је да се не слаже са констатацијом да евроинтеграције Србије стоје, јер отварање поглавља није индикатор да ли земља постаје део Европе.

Она је оценила да Србија свакодневно постаје друштво све сличније европском и да се прошле године радило на веома тешком и обимном поглављу 27, владавини права, као и да је усвојен акциони план за медијску стратегију.

"Одлука да ли ће отворити поглавља у неком проценту зависи од нас, али и од тога да ли желе да дају сигнал Србији", рекла је Брнабић за РТС и додала да ЕУ не жели да прави велико раслојавање међу земљама кандидатима, односно нису могли Србији да дају зелено светло за отварање поглавља, а да са Албанијом и северном Македонијом и не започну преговоре.

Брнабић је оценила и да су по њој две ствари обележуиле првих 100 дана владе - отварање две нове ковид болнице и набавка вакцина.

Када је реч о подизању свести жена да држава стоји иза њих, Брнабић је казала да јој је драго што постајемо друштво у којем жене имају поверење у институције да пријаве сексуално узнемиравање или насиље и да знају да ће судство и полиција одрадити свој посао.

Упитана да конкретно прокоментарише случај сексуалног узнемиравања глумица, Брнабић је рекла да то не може да учини, јер оставља судству да о томе одлучи.

Економска мера важна за веру грађана у земљу

Брнабић је изјавила да је нова економска мера државе помоћи грађанима важна како би људи веровали у своју земљу.

"Повећали смо пензије, минмималац и све ће то утицати на потрошњу. Издвојили смо рекордни новац за капиталне инвестиције - 5,5 одсто. Доводимо нове инвестиције, имаћемо отварање нових погона, попут инвеститора из Немачке, Јапана, Кине, а поставићемо и нове камене темељце", рекла је Брнабић за РТС.

Говорећи о реструктурирању јавних предузећа, Брнабић је казала да је она дуго одлагана али да ће је бити, као и да је због тога постигнут нови аранжман са ММФ-ом, а да је ЕБРД урадио анализу јавних предузећа, а Министарство привреде Стратегију управљања.

Упитана да прокоментарише сукоб Теленора и Телекома са СББ-ом, Брнабић каже да он нема везе са слободом медија, како неки покушавају да га представе, већ да се ради о тржишту телекоминикација.

"Писали су ми из Теленора да су угрожени нападом конкуренције која користи своје медије да оствари своју позицију. То питање је питање тржишта телекомуникација, не слободе медија. Јунајтед група се труди да користи своје медије да сачува своју позицију. Не мешам се у тржишне утакмице", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће се борити, односно објашњавати те ствари ономе коме треба, како европске интеграције не би биле отежане због спора, који је питање тржишта комуникација.

Не размишљам о изборима, то тражим и од министара

Ана Брнабић је изјавила и да не размишља о изборима који су најављени за пролеће 2022. а да то исто тражи од министара и наводи да сви у њеном тиму треба да дају све до себе како би се спровело све што је планирано.

"За нас су избори могли да буду сутра или за четири године. Важно је да сваки дан дате све од себе", рекла је Брнабић на РТС.

Она је рекла да је извршење буџета за јануар 43 одсто мање од планираног и да је то "аларм".

Брнабић каже да милион ствари треба да се унапреди, али и наводи да је Србија о којој данас причамо неупоредиво боља него пре 2014. и да је то разлог за задовољство, јер се виде најбољи економски резултати Србије у 2020.

"Пратимо сваки динар данас, захваљући томе пројекти иду и завршавају се", рекла је Брнабић и навела да је највећа снага Србије у последњих неколико година јединство владе и председника, и да је то помогло да боље пребродимо највеће кризе.

Она је рекла да је задовољна радом њеног тима, али да постоје неке ствари које су могле брже да се ураде и да су неки министри могли брже да се уходају.

Брнабић је рекла да не сме да се изгуби ниједан дан за спровођење планираних инвестиција.

"Постоји проблем, али треба да видимо како ће бити до краја првог квартала", каже Брнабић и наводи да очекује и од себе и свог тима да се поправе у наредном периоду.

Део опозиције хоће алиби за неучешће на изборима

Премијерка Брнабић је изјавила да је очигледно да делу опозиције није у интересу да учествују у међупарламентарном дијалогу, јер им, како је рекла, треба алиби да не учествује на изборима.

Она је гостујући на РТС и упитана да прокоментарише међупарламентарни дијалог, рекла да је СНС показала отвореност и флексибилност и огромну толеранцију.

"Они који позивају на дијалог су сваки дијалог напуштали. То није питање за СНС који је увек био за столом да разговара. Не могу да говорим о људима који су неозбиљни и који позову представнике ЕП да учествују у разговору, а онда га напусте", рекла је Брнабић.

Како је рекла, она не учествује у том дијалогу, али оно што Влада ради јесте примање препорука од ОДИХР-а и ОЕБС-а, и њихова имплементација.

Држимо се феноменално, живимо на корак од нормалности

Ана Брнабић је изјавила да се Србија, када је реч о пандемији корона вируса, држи феноменално и ‘‘да живимо на корак од нормалности, јер имамо стабилну ситуацију’‘.

Она је за РТС рекла да се у Србији, у време када су друге земље у свету и окружењу у локдауну и имају полицијски час, протесте, живи у нормалном окружењу.

"Морамо да имамо једноцифрен проценат заражених у односу на број тестираних. Када погледате остатак света и Европу видите да живе најдаље од нормалности и нико од странаца не може да верује да ми овако живимо. Разумем људе сто хоће да продужимо рад кафића на 22, али ми се феноменално држимо. Молим се да се то тако настави да се не опустимо", рекла је Брнабић.

Она је додала да ће се о ублажавању мера разговарати када се проценат новооболелих спусти на једноцифрен број, наводећи да је добро што тренутно стагнира.

Хапшење Беливука највећи удар мафији од Сабље

Брнабић је изјавила да је хапшење кирминалне групе Вељка Беливука највећи удар организованом криминалу од операције ‘‘Сабља’‘ 2003. године, покренуте после убиства премијера Зорана Ђинђића.

"Ово је тек почетак. Настављамо ову борбу", рекла је Брнабић и навела да постоје још неки градови, као што су Суботица, Врање и Ваљево, где треба да се надлежни обрачунају са организованим криминалом.

Она је нагласила да је власт у Србији најавила да ће борба против организованог криминала и мафије бити један од кључних пироритета, уз борбу против корона вируса.

"Желимо да искоренимо организовани криминал колико год то било опасно по људе који се тиме баве", рекла је Брнабић.

Навела је да тајминг хапшења није намештен да се подудари са првих 100 дана рада Владе Србије.

Навела је да оперативни рад и МУП-а, БИА, Тужиластсва и стручних служби траје више месеци и да је до хапшења дошло када су стручне службе процениле да је време да се зада ударац организованој криминалној групи.

Навела је да је криминална група Вељка Беливука једнако опасна и организована као некадашњи криминални земунски клан, а да је у неким аспектима и организованији.

"То причамо о отмици људи, убиствима, злочинима незамисливим за нормалан мозак. Изузетно је тешко наћи доказе", рекла је Брнабић и навела да је тимски рад довео до велике акције и великог успеха.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести