Брнабић: Уз негативан корона тест, без карантина од 14 дана

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић потврдила је да је данас усвојена одлука да ће грађанима Србије за улазак у земљу бити довољан негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, док ће у супротном морати у карантин на 14 дана.
Ana Brnabic, TANJUG/Vlada Srbije/Slobodan Miljevic
Фото: Танјуг/Влада Србије/Слободан Миљевић

Брнабић је додала да грађани могу да изађу из Србије, а улазак у друге државе, зависи од саме земље у коју иду.

“Данас смо усвојили одлуку да ће нашим грађанима из иностранства, када се враћају у земљу, бити довољан ПЦР тест који показује да су негативни на Ковид 19, који су урадили у последња 72 сата и онда неће морати да буду у карантину 14 дана”, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је додала да је либерализована и процедура за улазак странаца, што је важно због привреде и страних студената, којима ће такође бити потребан тест , не старији од 72 сата за улазак, али да ће им донекле, ипак, бити ограничено кретање, у складу са потребама.

Премијерка је поручила да је за грађане и даље најважнија лична одговорност, јер нема више тако рестриктивних мера.

Брнабић је приметила да је данас забележен благи скок заражених у односу на јуче, али је било и више тестираних, а проценат је око 1,6.

“Није то разлог за бригу, јер смо данас имали највећи пад активних случајева. Ситуација је под контролом. Нисмо укидали ванредно стање без да смо били потпуно сигурни да је ситуација под контролом, али грађани морају да имају свест да је ово нова нормалност док не буде вакцине”, рекла је Брнабић.

Додала је и да ко год се нашао на протестима СзС дају потпуно погрешан пример грађанима, наводећи да синоћ испред Председништва није било много окупљених са маскама, нису држали дистанцу…

То су окупљања која нису дозвољена, платиће казне, додала је Брнабић.

“Све је на личној одговорности. Молим грађане да спроводе мере опреза, маске, рукавице, прање руку, дистанца, невелика окупљања”, рекла је премијерка.

“Победићемо ми то. Ситуација је под контролом, само да обезбедимо да је Србија мирно место за живот, да сви имају право да мисле шта хоће и да им нико не прети физичким насиљем због тога”, рекла је Брнабић.

Неће се толерисати напади на посланике и сукоби

Брнабић је додала вечерас да се неће толерисати да "руља са криминалним досијеима" напада посланике, а да је јасно да желе да изазову политичке сукобе и инциденте.

Људи који нападају посланике и министре испред Скупштине Србије неће проћи некажњено, јер постоје закони који морају да се поштују, рекла је Брнабић за ТВ Пинк и истакла да колико год неко мисли да је јак и насилан и да може да малтретира људе - то не може.

"Сви морају да поштују законе Србије. Ја сам управо дошла из владе, а нажалост, ми не можемо више да се бавимо ни нашим здравством. Све се ово дешава након укидања ванредног стања. Морамо полако да се враћамо и у привреду. Морамо да враћамо друштвени живот", рекла је Брнабић и истакла да и даље нисмо ван опасности.

Истиче да се медицински радници и даље боре са корона вирусом, и додаје да не може да верује да су Бошко Обрадовић и његове присталице тако лако заборавили на те људе који се и даље боре за животе других.

"И то показује колико им је стало до градана и до демократије као и рада парламента. А да не причам уопште о привредном расту и развоју“, рекла је Брнабић.

Наводи и да је тешко када неко у овом тренутку недвосмислено има само политику да изазове политичке сукобе и инциденте, и то не први пут.

„Можемо да се слажемо или не, али да разуларена руља са криминалним досијеима напада посланике, то не може да се толерише. Ово је заиста не забележено у новијој историји Србије", поручила је Брнабић и додала да ово није лице Србије, скупштине, већ Обрадовића, Двери и СзС.

Како каже, ово је оцигледан напад СзС којима је напад једина политика, као и фрустрација због тога што не могу ништа да ураде.

"Обећавам грађанима да ће Влада чувати мир у земљи, а ја ћу се трудити да обезбедим да сви у свету знају о чему се ради", рекла је Брнабић.

"Када пошаљу ове слике у Брисел, моје је да објасним шта се стварно дешава. Рачунам и на дипломатска представништва у Србији да нам помогну у очувању институција и владавине права", рекла је Брнабић.

Она је рекла и да ће у наредним данима разговарати са људима у ЕУ и међународном заједницом.

"ЕУ је инсистирала на међустранчком дијалогу па ме занима да ли овако изгледа њихов међустранчки дијалог", рекла је Брнабић и напоменула да су ти људи у наш извештај о напретку увели СзС иако је ванпарламентарна група, звали их на дијалог, а они су и то бојкотовали.

Да ли је то парламентаризам и владавина права, упитала је Брнабић и додала да ће одговре тражити због Србије и будућности земље, која зависи и од тога каква је опоизција, и какво је стање у друству какве слике иду у свет.

"Одгворност има и опозиција. Да ли то та опозиција коју подрзавају људи из ЕУ. За мене ова прича није говота, али на залост није готова ни за нас", констатовала је она.

Указала је и да је ово само последњи у низу инцидената, који су сада почелим да се дешавају на дневној основи.

Према њеним речима, почели су онда када је неко зоупотребио аплауз за лекаре.

"Аплауз за лекаре је једини ујединио све нас , и неко је видео да постоји прилика да то искористи за своју политичку корист. То је део једне исте приче и мастер плана који се није заврсио. Данас је била још једна епизода, испред скупстине са руљом криминалаца досли да спрече посланике и министре да уђу у скупштину", указала је премијерка истичући да је тиме нова црвена линија пређена.

Она каже да је на влади одговорност да се сачува мир. Каже и да разуме грађане који су бесни и који питају где је та полиција.

"Ми то не смемо. Ми желимо стабилну Србију која ради и производи, пет фабрика чека да буду отворене за месец дана, ми не смемо то да угрозимо, то су животи насих породица и деце, и ако треба трпећемо увреде", поручује Брнабић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести