Брнабић: Влада ће имати континуитет, без обзира на персонална решења

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће нова влада наставити у континуитету да ради оно што је радила и влада на чијем је она челу, без обзира на персонална решење, јер, како је навела, реч о стратешким приоритетима.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

"Грађани су јасно рекли и наградили својим гласовима резултате које смо имали и јасно рекли како жеље Србија да се даље развија", нагласила је Брнабић одговарајући на питање да ли ће у Србији доћи до дисконтинуитетау политици нове владе и додала да је тим на листи "Александар Вучић-за нашу децу" дао наконкретнији план о развоју Србије "Србија 2025", те да је јасно да ће то бити њихов задатак без обзира ко буде у саставу нове владе.

Брнабић је подсетила да је председник државе тај који предлаже мандата за састав владе у складу са уставним овлашчењима.

"СНС има феноменалеи људи иза које бих и ја стала. Ко ће бити премијер чини ми мање важно од тога да ће бити јако квалитетна особа и да ту неће доћи до потреса или изненађења. Ја ћу стати иза било које особе ако не будем била ја и помочићу тој особи са мојим искуство од протекле три године", казала је Брнабић у гостовању на ТВ Хепи.

На питање да ли међународни фактор има било какву улогу у формирању владе, Брнабић је нагласила да од 2014. када је Александар Вучић преузео одговорност за ову земљу, Србија је постала независна и слободна, иако, како је навела, то је изузетно тежак пут за освајање.

"То је урадио Вучић и када сам дошла ја нисам морала о томе да бринем", истакла је она и додала да је то пре свега у интересу грађана Србије.

"Током мандата моје владе подршка и помоћ коју смо добијали од Вучића и његовог тима је помогла да трчимо најбрже што можемо, а штом трчимо најбрже што можемо онда грађани добијају резултате које очекују", навела је Брнабић и додала да је поносна што је део странке која има 700.000 чланова, младих лица.

Како је казала у новој влади ће бити нова млада лица, што ће унети нову ебнергију .

"Резултати су увек били најважнији нашсој странци и председнику Александру Вучићу. Поред резултата важна је борба, колико се неко бори, колико даје све од себе. Важна је комуникација са грађанима и однос са њима на локалном, покрајинском, опшитнском и републичком нивоуи. Битно је то колико ви нисте бахати и сујетни него колико радите сваки дан, свако јутро и колико сте на услузи грађанима, да се јављате на телефон, да одговарате на мејлове, да људи виде да сте ту и да схватите да нисте богови који су сишли међу људима, већ да виде да радите на услузи грађана", објашњава Брнабић.

На питање које су биле теме разговора са грађанима, као и шта је то што је највише било у фокусу грађана, Брнабић одговора да су то ствари који су важне за њих, као што је посао, школе, породица, подела имовина у катастар.

"Код нас грађани и даље гледају на власт као да сте ви за све задужени или да сте за све криви али то нису само грађани него и привреда", каже Брнабић уз питање када су виђени изрази е неког незадовољства испред суда и додало како је то место увек испред владе и председниства.

"Не може председник да утиче на привредни суд, нити да промени пресуду", објашњава Брнабић и додаје да када би демонстрације биле испред судова можда би судови ефикасније радили, те да је то свима у интересу.

Казала је да су судови независни и да је пример тога одлука Апелационог суда да ослободи особу која је, како је навела, најбруталније претила председнику, те да то може свакодневно да се види уколико се објективно посматра.

Додаје да су то свакодневни парадокски, да се сваки дан слушају критике на рачун владе, да се чују најбруталнији напади на и председника и ина његову породицу, да бројне медије свакодневно критикују власт, а онда да се чује како не постоји слобода медија.

"То су парадокси са којима се свакодневно суочавамо, али то су ствари са којима морамо да се изборимо", истиче она.

Каже да је питање демократије глобални проблем у време друштвених мрежа и лажних вести, те да је граница демократије замагљена и у свету и код нас.

"Са мрежама имате људе које могу да кажу било шта под лажним идентитетом и то је дебата која се води на светском нивоу", закључује Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести