Брнабић: Жао ми је што раније нисам разговарала с ветеранима

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије следеће недеље усвојити програм јавне расправе за Нацрт Закона о правима бораца, војних инвалида и да ће јавна расправа уследити одмах иза тога.
Ana Brnabić  Foto Tanjug/ vlada Republike Srbije/ S.  Miljevic
Фото: Ана Брнабић Фото Танјуг/ Влада Републике Србије/ С Миљевић

Брнабић је, након састанка с представницима удружења ратних војних инвалида, рекла да јој је жао што она лично није раније разговарала с њима о проблемима који их муче, али да је тешко да стигне све сама.

Разуме да су ветерани и инвалиди рата изгубили поверење јер на закон чекају дуже од 20 година, као и да спреман Нацрт Закона чека од децембра прошле године да почне јавна расправа.

Она је најавила да ће се с представницима удружења поново састати одмах после Ускрса, а да ће пре тога састанке с њима имати министри рада и здравља Зоран Ђорђевић и Златибор Лончар како би се решила горућа питања која их муче.

Ми, без икакве жеље да оправдавам Владу, болујемо од неефикасности државне администрације и некада мора да се погура с врха Владе Србије и то се десило у овом скучају, нагласила је она.

Премијерка је рекла да би волела да је Влада Србије „три пута ефикаснија“ и да ресорни министри и њихови помоћници раде ефикасније, али да је то бољка сваке владе овог света.

Жао ми је због тога, волела бих да је било ефикасније. Ови људи су задужили државу, нас и будуће генерације, истакла је она и додала да ће јавна расправа о Нацрту закона трајати двадесетак дана, да ће бити организована у више градова у Србији и да ће она лично бити укључена.

Током  јавне расправе и након тога важно је да имамо стални дијалог. То је кључ успеха. Ја ћу бити ту - видећемо, рекла је премијерка и обећала да ће сада све ићи брже јер ће „администрација бити под притиском њеног кабинета“.

Разговорима су задовољни и представници Удружења српски ратни ветерани Миле Милошевић и Удружења војних инвалида РС свих ратова Жељко Васиљевић који кажу да су обавестили своје саборце да ће ускоро имати Закон и да ће бити решено питање лечења ратних ветерана и питање дневница. 

Они очекују да ће уз помоћ премијерке и ресорног министра успети да реше нагомилане проблеме. Додају да је премијерка схватила колико је важно да се проблеми реше како се више не би дешавала самоубиства ветерана.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести