Брнабић: Нема компромиса у безбедности хране

БЕОГРАД: У безбедности хране на тржишту Србије не сме да буде компомиса, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и истакла да се Влада Србије на системски начин бави безбедношћу намирница које су доступне потрошацима на насем тржишту. 
Ana Brnabić  Foto Tanjug/ vlada Republike Srbije/ S.  Miljevic
Фото: Ана Брнабић Фото Танјуг/ Влада Републике Србије/ С Миљевић

На отварању конференције "Будућност хране - Будућност здраве Србије", Брнабић је нагласила да влада спроводи реформе у области безбебности хране пре свега због грађана Србије и квалитета њиховог живота, а не због испуњавања норми и формалног усклађивања са прописима ЕУ.
Навела је да је тема безбедности хране коначно на дневном реду и да је велики системски успех отварање Националне лабораторије за контролу квалитета млека, која је у потпуности у складу са европским стандардима и  за чије је опремање издвојено око три милиона евра.

"За мене је Национална лабораторија за контролу квалитета млека прави пример модернизације и реформе коју спроводимо", поручила је премијерка и најавила да се ускоро очекује отварање Физичко-хемијске лабораторије са најсавременијом опремом.
То ће омогућити, наглашава, да испитујемо безбедност намирница и отклонимо сваку сумњу која се евентуално појави. 

Премијерка каже да Влада стално ради на јчању националних система за контролу хране и да је изузетно задовољана радом Министарства пољопривреде и министра Бранислава Недимовића.
Према њеним рецима, безбедност хране је област која ће у потпуности променити нашу пољопривреду.

"У овој области имамо озбиљан системски приступ за који верујем да ће дати резултате. Безбедност хране је осетљиво питање, а држава је у обавези да обезбеди да храна за потрошаче буде сигурна", рекла је председница владе.
Као изазов навела је посао државе да створи услове за развој индустрије хране, како би се подигла њена конкурентност и омогућило да се пољопривредни производи из Србије такмиче на строгом светском тржишту. 
Нагласила је да је посао државе и да поправи пословни амбијент за индустрију хране тиме што ће пољопривреда бити растрећена административних баријера.

У области безбедности хране, наводи Брнабић, неопходна је сарадња између министарства, прехрамбене индустрије и потрошача. 
Премијерка каже да се системски ради и на модернизацији пољопривреде и њеној дигитализацији.
Како је навела, тренутно под системима за наводњавање је само два одсто пољопривредних површина, а план је да их на крају мандата садашње владе буде између седам и осам одсто.

"Крајем овог и почетком идућег месеца идемо на електрификацију пољопривредног земљишта", најавила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести