БРНАБИЋЕВА О ЗАБЛУДАМА ОПОЗИЦИЈЕ: Понудили смо руку али је она остала да виси у ваздуху

Председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је, коментаришући њен избор за председницу парламента, да је добро да се ротирају људи и да нико није предодређен за неку функцију, као и да Србија тако иде напред.
Скриншот РТС
Фото: Скриншот РТС

Власт и Александар Вучић понудили су руку опозицији, али је та рука остала да виси у ваздуху, каже Брнабићева.

После три дана расправе, посланици у републичком парламенту изабрали су прву међу једнакима – председницу Скупштине Србије. Ана Брнабић је после готово седам година на челу извршне власти прешла у највише законодавно тело.

Брнабићева је за РТС истакла да је о промени функције разговарала са председником Србије Александром Вучићем и председником Српске напредне странке (СНС) Милошем Вучевићем, истичући да су промене после неког времена добре.

"Добро је да се ротирају људи, нико није предодређен за неку функцију, Србија тако иде напред", рекла је нова председница Народне скупштине.

Истакла је да се прихватила посла који је важан и да покуша да да све од себе, да се отвори парламент више за јавност и да унапреди сарадњу са другим парламентима.

Фото: Скриншот РТС

Нагласила је да је заблуда да је Европски парламент изнад српског.

"Што пре Србија против насиља то схвати то је боље и за наш парламент. Не видим други начи да смањите тензије у друштву и покушате да изградите мостове осим дијалогом и моја рука је испружена", истакла је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да јој је жао што је СПН одбила да учествује у консултације које је понудио досадашњи председавајући парламента Стојан Раденовић и што су одбили учешће у радним телима.

"Видим критике да нисмо спремни за дијалог, што је бизарно. Имате позив да дођете на консултације код председника Вучића што је њихова обавеза према гласачима, онда три дана позива Стојана Раденовића. СПН се није удостојила да одговори на те позиве, нису учествовали у консултацијама", каже председница парламента.

Истакла је да је, власт показала да жели дијалог и да је Вучић понудио руку опозицији, али та рука је остала да виси у ваздуху.

"Сазиваћу колегијуме, држаћу колегијуме да бих направила простор за дијалог о свим темама. Мислим да је то у интересу наше земље. Живимо у комплексној геополитичкој ситуацији. Немојте бити опозиција Србији, будите опозиција СНС-у", каже Брнабићева.

Најавила је да ће расписати изборе у Београду за 2. јун и да ће то учинити до 3. априла када је крајњи рок.

Када је реч о консензусу у парламенту о Косову и Метохији, Брнабићева каже да би она највише на свету волела да је тако нешто могуће.

"Нажалост мислим да то није могуће, најприродније би било да око КиМ имамо национални консензус“, каже Брбанићева.

Подсетила је да је Вучић када је постао председник, као прву тачку дневног реда покушао да дође до консензуса о КиМ, покренуо је дијалог.

Истакла је да је важно да имате одговорну власт и да је јако важно да имате одговорну опозицију као и да имамо дијалог.

(Дневник.рс/RTS)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести