Србија доставила документе за Турски ток

БЕЧ: У Секретаријату Енергетске заједнице у Бечу потврдили су за "Радио Слободна Европа" (РСЕ) да је Агенција за енергетику Србије доставила документацију у вези са пројектом изградње дела гасовода "Турски ток" кроз Србију и да је сада у току евалуација.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

"Ми тренутно разматрамо сва документа и све информације које су нам достављене. Такође, затражили смо неке додатне информације, јер је реч о сложеном пројекту, много је питања која су повезана са тим пројектом", каже за РСЕ Андриус Симкус, експерт за гас Секретаријата Енергетске заједнице, међународне организације која укључује земље Европске уније и њене суседе са циљем стварања интегрисаног паневропског енергетског тржишта.

Симкус је навео да ће Секретаријат Енергетске заједнице мишљење дати за неколико месеци. Биће то одговор на питање да ли је изградња гасовода кроз Србију којим би се она повезала на "Турски ток" у складу са правилима Енергетске заједнице и Европске уније (ЕУ).

"Како се не би поновио сценарио са гасоводом ''Јужни ток'', од чије градње је Руска Федерација одустала у децембру 2014, јер није могла да испоштује правила Европске уније, по којима једна компанија не може бити власник и гаса и гасовода, овог пута ће све бити урађено у складу са Законом о енергетици Републике Србије, у који је уграђена и легислатива Европске уније", каже за РСЕ директор јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић.

Он је и директор мешовите руско-српске компаније "Гастранс", која би требало да гради гасовод.

"Тих 403 километра гасовода у Републици Србији, по нашим плановима, ако све буде у реду, требало би да буду готови негде до 15. децембра 2019. године", каже Бајатовић и наглашава да је прелиминарно мишљење о пројекту већ дала Агенција за енергетику Србије (АЕРС), као и да се чека мишљење Енергетске заједнице.

Он наводи да је мишљење Енергетске заједнице, било оно позитивно или негативно, за Србију "необавезујуће".

Бугарска: Представљен план за транзит гаса од Турске ка СРБ

СОФИЈА: Бугарско државно предузеће "Булгартрансгас" представило је план за нови гасовод, који ће пролазити кроз ту земљу од границе са Турском до Србије.

РТС преноси да су из тог предузаћа најавили да ће до краја године почети градњу једне деонице.

Наводи се да је бугарски парламент одобрио тај гасни пројекат вредан 1,4 милијарде евра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести