Бујановац: Изабрани чланови Националног савета Албанаца

БУЈАНОВАЦ: Електорска скупштина изабрала је у Бујановцу свих 15 чланова новог сазива Националног савета албанске националне мањине, од којих је највише тј. 10 изабрано са листе Енкела Реџепија, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Како се наводи у саопштењу, на изборима, одржаним у  Спортском центру "Младост", највише места (10) освојила је листа чији је носилац био Енкел Реџепи, док је преосталих пет места освојила листа чији је носилац био Левант Ћазими.

Победничку листу подржале су четири странке - Партија за демократско деловање, Демократска партија, Покрет за демократски прогрес и Демократска партија Албанаца, док је другопласирану листу подржала је Алтернатива за промене.

Од 523 електора, данашњим изборима приступило је њих 512.

Од тог броја победничка листа добила је 320 гласова, друопласирана листа добила је 187 гласова, док је пет гласова било неважећих.

Електорским изборима присуствовали су министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, државни секретар Рејхан Куртовић и шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Јан Брату.

Жигманов је изразио задовољство што је Електорска скупштина за избор чланова за Национални савет албанске националне мањине протекла, како је навео, по законом предвиђеним процедурама и на начин који захтевају стандарди демократије.

Сви субјекти укључени у процес - Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарство унутрашњих послова, Републичка изборна комисија и политичке странке Албанаца које су учествовале на изборима -  својим су одговорним поступањем и деловањем завредили сваку похвалу, оценио је Жигманов након завршених избора и захвалио Мисији ОЕБС у Србији на сталном праћењу "овог сложеног и захтевног процеса".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести