Чабради: За легализацију канабиса у медицинске сврхе

Зелена странка ће ових дана поднети Скупштини Србије предлог закона о легализовању канабиса у медицинске сврхе, изјавио је у разговору за “Дневник” председник
cabradi goran
Фото: Youtube Printscreen

и посланик странке Горан Чабради.  Законско решење о легализацији марихуане који Зелени предлажу у супротности је са предлогом Министарства здравља о психоактивним супстанцама који забрањује употребу канабиса. 

* Због чега сте се одлучили на тај корак?

- Мислим да смо једина политичка странка која је имала отвореност и храброст за то. Просто желимо и парламенту и друштву да наметнемо ту тему када већина модерних земаља прихвата канабис у лечењу. Бесмислено је да се код нас оболели хапсе и њихово здравље доводи у питање. Организована је расправа на ту тему, Министраство здравља је поднело свој предлог о психоактивним супстанцама и поред највеће жеље да чујем аргументе тима које је формирало министарство, тамо није било расправе. Није се чуло ни један разложни аргумент зашто то не треба урадити. Разочаран сам на који начин Министарство здравља предлаже закон који треба у потпуности да забрани канабис. Неколико десетина хиљада људи има у Србији којима је употребом канабиса у медицинске сврхе могло да се продужи живот.

* Како оцењујете атмосферу у Скупштини Србије?

- Први пут сам посланик у Скупштини Србије и требало ми је доста времена да привикнем на атмосферу која тамо влада. Оно што могу приметити јесте то да се врло често скрене са тема. Можда је то људима који гледају пренос са седнице крај малих екрана занимљивије него расправа о неким споразумима и члановима законских решења, али често сам размишљао како би изгледале те седнице Скупштине кад би се камере искључиле и посланици знали да их нико не гледа. Вероватно би те бесконачне расправе се могле зваршити за два- три сата. Искрено се питам да ли би то био добар предлог...

* Да се искључе камере?

- Питам се. Тврдим да би расправа на коју сад потрошимо 100- 200 сати, се завршило за нерколико сати.

* Јесте ли размишљали о томе како би на искључивање камере реаговали јавност, али пре свега опозиција?

- Ја сам прагматичан човек и мислим да је то прагматично решење, јер просто видим да 90 одсто расправа не у иде правцу решавања конкретних ствари, него на ствари који нису на деневном реду седнице и то јесте један велики проблем у Скупштини. Србије.

* Зелена странка је у посланичком клубу са Лигом социјалдемократа Војводине. Колико то утиче на ваш став приликом гласања?

- Не, не то уопште не утиче на гласање. Договор је са Лигом је постигнут из два разлога. С једне стране ми смо на тај начин пресликали сарадњу групе партије у Бриселу у Европском парламенту Јер, су тамо заједно ЕФА и Зелени. ЕФА је асоцијација слободарских партија, а Лига је чланица ЕФЕ, док ми имамо амбиције да постанемо чланица Европских зелених партија. Друго, услов за улазак у посланички клуб са ЛСВ је био и то да свако гласа по свом нахођењу. Гласао сам за кад се бирала Влада Србије, док је Лига била против. Тако да ми функционишемо аутономно у оквиру посланичког клуба.  

* Најављени су председнички избори за наредну годину, да ли ће Зелена странка имати свог кандидата?

- Ми смо на Скупштини странке пре месец и по дана донели одлуку да ћемо имати председничког кандидата. Током јануара ћемо вероватни и изаћи са именом. Размишљамо о томе да ли ћу то бити ја као председник странке или ћемо имати некога нестраначног кандидата са звучним именом, још не знам.

* Да ли су ванредни парламентарни избори неопходни?

- Искрено, не видим неопходност тога, али смо спремни да учествујемо.. Очекујемо много много бољи резултат него на прошлим паламентарним изборима и надам ће да ће Зелена странка имати неколико посланика у Скупштини Србије.

* Да ли имате неко сазнање када би могло бити отворено поглавље о екологији у процесу приступања ЕУ?

- Помињани су неки рокови у 2017. години, али искрено немам сазнања о томе. Постоје кулоарске приче да ће то бити у априлу или мају  2017. године, али не знам колико је то тачно.

Ержебет Марјанов

 

Нисмо ни власт ни опозиција

* Гласали за Владу, али често сте против њеног предлога. Како то функционише, где заправо спадате у владајућу коалицију, или опозицију?

- Не спадамо нигде. Значи ми нисмо део власти, али нисмо ни опозиција, која ће по сваку цену рећи “ово не ваља, ово не ваља.” Не већ добре ствари подржавамо, лоше ствари критикујемо. Како ћете ви ти назвати не знам. Ми нисмо ушли у Зелену странку да садимо дрвеће, него хоћемо да покушамо поставити једну другачију политичку културу у Србији од тога да ево, ови су валаст то не ваља, а наш предлог увек ваља. Врло често консултујем са стручњацима, експертима, члановима политичких тела - ако је тема политичка - и приликом гласања ме опредељује квалитет онога што Влада предложи. Кад мислимо да је предлог довољно добар ми га подржимо, кад мислимо да није довољно добар и треба га поправити будем против или уздржан. Ми смо и у кампањи рекли да нећемо говорити “Уа Вучић зато што је то “популарно”. Нас то не интересује, желимо политику, која је поштена према грађанима. Видим добре намере Владе, али желимо једну велику озбиљну Зелену странку, која неће бити доминантна, али ће утицати у значајној мери на политику у Србији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести