Чадеж на Делфи форуму: Западни Балкан у два корака до ЕУ

БЕОГРАД: Предлог пословне заједнице Западног Балкана ради брже интеграције региона у ЕУ је врло јасан и једноставан и први корак је хитно покретање преговора за стварање Европске економске заједнице Југоисточне Европе, а други убрзање процеса ка пуноправном чланству, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадежз.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Једноставним споразумом са ЕУ земље Западног Балкана већ у блиској будућности могле би да постану део јединственог тржишта ЕУ и да уживају све четири слободе унутар овог простора", рекао је Чадеж на панелу посвећеном Западном Балкану на Економском форуму у грчким Делфима.

Западни Балкан постао би најпре део ЕУ као Европска економска заједница Југоисточне Европе, а касније и као пуноправни члан.

"Такав модел приступања ЕУ имале су Финска, Аустрија, Исланд, а тако данас функционишу Исланд или Норвешка", рекао је председник ПКС.

Како је истакао, најважније питање је како да заједно допринесемо убрзању процеса интеграције, јер још од 2003. слушамо како земље овог региона имају европску перспективу. Пословна заједница читавог региона има јединствен став да треба редефинисати процес приступања у договору са европским партнерима.

Председник ПКС оценио је да сарадња у оквиру Отвореног Балкана веома добро функционише и изразио наду да ће још земаља приступити овој иницијативи јер она долази од самих земаља из региона.

"Раније није било интензивне комуникације између министарстваа Македоније и Србије а сада се министри чују на недељном нивоу и решавају проблеме како да се убрза пролаз камиона преко граница, признавање међусобних докумената и сертификата. То је са једне стране добар резултат, али са друге, важно је да нађемо начин да комуницирамо са Европском унијом као регион и да имамо јасну перспективу", поручио је Чадеж.

Каже и да не види зашто нам се политички процеси не би развијали истом брзином као и економска сарадња у региону, где велике компаније које послују истовремено и у Албанији, и у Србији и у Македонији и где раде по истим принципима и механизмима.

"То нам је у заједничком интересу“, поручио је он.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Западни Балкан Мирослав Лајчак перспективу Западног Балкана види у Европској унији и жели да се ЗБ развија као снажан регион који има капацитет да решава изазове, уз подршку међународне заједнице.

Заменик помоћника секретара Бироа за европске и евроазијске послове Габријел Ескобар истакао је да су земље Западног Балкана историјски, културолошки и економски део Европе и да је уверен у европску будућност ЗБ.

Овогодишњи Делфи економски форум посвећен је темама као што су безбедност у свету, глобална економска кретања, климатске промене, будућност ЕУ, технолошке и друштвене промене, опоравак грчке економије...

Овај Форум је непрофитна организација која сарађује са цивилним друштвом, привредом и стручњацима из света бизниса, науке и политике са циљем решавања актуелних изазова у свету.

Активности форума усмерене су на развој националних и регионалних активности ради промоције одрживог развоја економија Грчке, Европе, Медитерана и Југоисточне Европе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести