Чакрабарти: З. Балкану 1,7 милијарди евра од ЕБРД-а ове године

ЛОНДОН/ЗАГРЕБ: Председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Сума Чакрабарти, најавио је данас снажно повећање финансирања Западног Балкана у овој години од чак 1,7 милијарди евра у односу на прошлогодишњих рекордних 1,3 милијарде.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Чакрабарти је, у обраћању на загребачком виртуелном самиту ЕУ-Западни Балкан, навео да ће ЕБРД појачати подршку реформама које ће региону помоћи да се избори са економским утицајем пандемије корона вируса.

Према његовим речима, ЕБРД ће такође комбиновати сопствену финансијску подршку региону са грантовима партнера из Европске уније (ЕУ).

Председник ЕБРД-а је прецизирао да ће финансијска средства те банке намењена Западном Балкану бити већа за око једну трећину и да ће износити 1,7 милијарди евра ове године.

Додао је да је ЕБРД поносна што подржава напоре “Тима Европа” својим пакетом мера солидарне помоћи за одговор и опоравак економија у борби противпоследица Цовид-19.

Чакрабарти је објаснио да ће финансирање ЕБРД-а на Западном Балкану посебно бити усмерено на микро, мала и средња предузећа и финансирање прекограничне трговине, као и на инфраструктуру у енергетском сектору и сервисе локалних самоуправа.

Банка ће, такође, обезбедити инвестиције које имају за циљ остварење привредног раста и отварање радних места током периода опоравка после пандемије.

„Ефекат наших инвестиција биће значајан“, рекао је Чакрабарти, напомињући да ће финансирање ЕБРД-а бити комбиновано са радом на реформским мерама, које су регион потребне у контексту приближавања ЕУ.

“Успех комбинације улагања и реформских мера огледа се у нашим достигнућима на терену у региону... Уверен сам да ће и надаље та комбинација имати далекосежан ефекат током и после пандемије“, закључио је председник ЕБРД-а, Сума Чакрабарти.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести