Чанак o бојкоту: Нећу да учествујем у превари грађана

БЕОГРАД: Лига социјалдемократа Војводине не учествује у бојкоту Скупштине Србије јер је то потпуно погрешан пут, јер ако уништите и оно мало институција што је остало, долазите у позицију да вам остаје само улица, а она води у грађански рат, изјавио је Ненад Чанак, лидер ове странке.
nenad canak tanjug
Фото: Tanjug

"Зато су измишљене скупштине и избори, да би се спречило мењање власти улицом", рекао је Чанак у интервјуу за данашњу "Политику".

Поводом неучестовања ЛСВ у протестима, он каже да ниједни протести никада нису дали резултат ако су одржавани пре избора, већ само после избора као одбрана изборних резутлата. 

"То се десило 1996/97. и 2000. године, сви остали нису донели промене. Промене без избора су револуција, што је легитимно... али овде не постоји критична маса за то. Пошто је нема, онда је то чисто политикантство, које ће се претворити у још једну превару грађана ове земље у интересу Руске Федерације и уз свесрдну подршку радикалног дела Српске православне цркве", каже Чанак.

Он је додао да је ЛСВ подржала незадовољство грађана Војводине у нивоу захтева за децентрализацију, бољим изборним условима и слободним медијима.

"Међутим, наједанпут су се ту појавила некаква страначка обезбеђења која терају људе који носе заставу Војводине са скупова, зато што то смета Дверима, који би желели да се то претвори у потпуно десничарске проруске скупове, где ће главна ствар бити - издали сте Косово, да би на основу тога временом растерали све из грађанске опције и на улици остали само фашисти. Са протеста су изгурани представнници ЛГБТ популације, нема више застава дугиних боја", рекао је Чанак.

Поводом тога што странке тврде да немају никакве везе са организацијом протеста, Чанак каже да, међутим, истовремено Вук Јеремић и Драган Ђилас кад оду у Брисел, обраћање почињу тиме да говоре у име оних који шетају улицама градова Србије, али не могу да одговоре како мисле у ЕУ са Дверима. 

"Кад мало боље загребете по Савезу за Србију, то је практично мозаик разлупаног ДС-а, и то ДС-а дебело заокренутог удесно, плус љотићевске групације Милана Стаматовића и Бошка Обрадовића, и то треба тако појмити. Сад је могуће и реуједињавање ДС-а, ођедном разлике више нису битне. То нажалост говори да идеја уједињења нема везе са идеологијом, већ са вршењем власти и то ме не испуњава оптимизмом у вези са резултатима које такво обједњавање може да донесе", додао је Чанак.

На констатацију да га због таквих ставова називају "лажном опозицијом", Чанак одговара: 

"Ко је дао право онима који су вршили власт толике деценије да говоре о томе да ли је неко права или лажна опозиција у условима када се све своди само на то да ли је неко на њиховој старни да они опет дођу на власт. Ако је неко лажна опозиција, онда су то људи који су лажни као људи. Ево, рецимо Сергеј Трифуновић иде из улоге у улогу толико да не зна у којој је улози, човек који не схвата да више није на једној од својих тезги, не схвата да, кад стане пред људе да им говори о политици, мачеви нису дрвени..."

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести