Чанак: Протести немају будућност, декаденција политичког живота

БЕОГРАД: Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак казао је, осврћући се на грађанске протесте по градовим широм Србије, да су грађани на улици "оправдано, због свега лошег у нашем друштву", али и додао да ти протести немају будућност и да, како сматра, неће постићи ништа.
nenad canak tanjug
Фото: Tanjug

"Циљ им је да се избаци свака грађанска опција", рекао је Чанак за телевизију Прва, и подсетио да се једна таква "грађанска опција" недавно оградила од говора лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића на новосадском протесту прошлог петка.
Додао је да је сматра да протести "1 од 5 милиона" нису увод ни у какве парламентарне изборе, већ су, према његовом мишљењу, увод у припрему за некакво решење за Косово, које не одговара Русима.

Они ће, сматра Чанак, на крају водити дестабилизацији друштва.
Такође, додаје да је потребно да на челу протеста буду људи који ће се жртвовати за своја убеђења и за своју политику.
"Ако имате политички протест, а немате протест без политике, то значи да морате да имате људе који су спремни и озбиљни да стану на чело њих, који су озбиљни у својим намерама и који су спремни да раде озбиљно", нагласио је он, запитавши "ко је данас на политичкој сцени спреман да иде у затвор за своја убеђења".

"Шешељ је био притваран и свака част. И ја сам спреман да идем у затвор за своја убеђења", рекао је Чанак.
Према његовим речима, ово што сада имамо је декаденција политичког живота у једној великој мери.

"Када је почело деведесетих вишестраначје у Србији, људи су били спремни да за убеђења ураде све што је потребно и што могу па и да буду затварани. Неки су и емигрирали. Свега је било, ја се одлично сећам, и ја сам хапшен више десетина пута, више ни не знам број. У једном тренутку ухапшена су 43 наша члана, а један који је трчао за марицом није, јер га нису видели и њему је било жао", рекао је Чанак.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести