Цегледи председник и поред решења Aгенције за борбу против корупције

СЕНТА: Одборници Скупштине општине Сента изгласали су поверење председнику општине Рудолфу Цегледију.
1
Фото: М. Митровић

Први човек сенћанске општине био је принуђен да на дневни ред уврсти изјашњавање о поверењу, након што је у петак од Агенције за борбу против корупције стигло решење о сукобу интереса у његовом случају.

Већина одборника није прихватила став Агенције о сукобу интереса у случају Цегледија. За останак Цегледија на дужности од 26 присутних одборника гласало је 24 из владајуће коалиције Савеза војвођанских Мађара и Српске напредне странке, а два одборника опозиције Грађанског покрета за Сенту била су уздржана. Цегледију је од 2012. године ово трећи мандат на дужности председника сенћанске општине.

Начелница Општинске управе Едит Рожа Шарњаи, указала је да је поступак против Цегледија Агенција покренула 2017. године, да се он неколико пута жалио на решење Агенције да је био у сукобу интереса, па се по окончању поступка оно нашло пред одборницима.Цегледи је искористио могућност да не буде у скупштинској сали за време расправе о ставу Агенције и изгласавању поверења.

Решењем Агенције за борбу против корупције је утврђено да Цегледи супротно законским одредбама у року од 15 дана од ступања на јавну функцију није обавестио Агенцију да обавља дужности члана Управног одбора у фондацијама „Карољ Биро” и „Ласло Секереш” у Суботици и „Цор Јесу” у Сенти. Као председник општине Цегледи је са Фондацијом „Цор Јесу” у којој је био члан Упрваног одбора закључио уговор за финансирање трошкова пројеката и наредио пренос средстава из буyета општине Сента тој фондацији у износу 330.000 динара.

Та средства су искоришћена за одржавање трошкове пројеката ЦД оргуља и одржавање изложбе и фестивала црквене музике. Цегледи у поступку који је водила Агенција за борбу против корупције није спорио да је члан управних одбора поменутих фондација и да је у својству председника општине закључио поменуте уговоре, али је оспоравао чињеницу да је у наведеним ситуацијама себе довео у сукоб интереса.

Наиме, он је навео да је сагласно одлуци о начину, критеријумима и мерилима за избор програма и пројеката у култури који се финансирају или суфинансирају из буyета општине Сента, у конкурсу као председник општине искључиво доноси одлуку о расписивању конкурса и по завршетка конкурса потписује уговор о финансирању и суфинансирању пројеката, али да не учествује у у поступку избора програма. Тај део спроводи Комисија за доделу средстава у области културе, а да за потребе ове комисије контролу приспелих пријава врше запослени у Општинској управи Сента.

        М. Митровић   

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести