Челници ОВК оптужени за злочине над католицима на Косову

БЕОГРАД: Потврђеном оптужницом некадашни чланови Главног штаба тзв ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи терете се и за злочине над католицима на Косову и Метохији, поред злочина над Србима, Ромима, нелојалним Албанцима извршених 1998. и 1999. године.
specijalni sud za kosovo, europol
Фото: Europol

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова својом одлуком, која је јуче, заправо је потврдио наводе из оптужнице - да су и католици сматрани "противницима".

Као противници ОВК над којима је вршено насиље и злочини означени су и Срби, ромска и Ашкалијска популација, цивили који су наводно сарађивали да спрским власима, Албанци који се нису придружили или не подржавају ОВК и појединци са тренутним или бившим запослењем који се сматрају анти-ОВК.

Тачи и остали се терете да су у својим јавним изјавама још од 1994. године, позивали на насиље против противника, које су често карактерисали као издајнике, сараднике или пацифисте.

Изјаве су се интензивирале након почетка оружаног сукоба у марту 1998. године, наводи тужилаштво и набраја горе поменуте мете ОВК, окарактерисане све заједно као "противници".

Ови наводи оптужнице изазвали су пажњу јавности на Косову, али и реакцију једног од оптужених Јакопа Краснићија приликом његовог првог појављивања пред судијом за претходни поступак 9. новембра.

Краснићи је тада негирајући оптужбе за злочине ОВК и удружени злочиначки подухват за које су оптужени, истакао да је та оптужба "веома увредљива", као и то што се у оптужници албански народ дели на католике и муслимане.

Тврдио је да су се косовски Албанци борили за ослобођење од Србије.

Поводом ове оптужбе за злочине ОВК над припадницима католичке заједнице на Косову, средином новембра политички аналитичар и универзитетски професор Неџмедин Спахиу послао је допис суду у Хагу, који је појаснио у изјави за Косово онлине.

“Писао сам суду у Хагу, да је то увредљиво за католичку заједницу на Косову, јер индиректно асоцира на то да је католичка заједница у већини или као целина била на страни Милошевића, што је нетачно. Наравно да је било оних који су радили за Милошевића из католичке заједнице, али је било много више њих из муслиманске заједнице. То знаци да они нису били мета као католици, него као сарадници”, рекао је Спахиу.

Указао да је то "осетљива ствар која додатно може да утиче на подривање подела у албанској заједници на Косову".

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова (познатог и као суд за злочине ОВК) објавио је јуче одлуку којом је 26. октобра потврдио оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Редигована верзија одлуке за јавност, написане на 236 страна, објављена је у целости на сајту Специјализованих већа на енглеском језику.

У њој је детаљно објашњено став судије зашто сматра да постоји оправдана сумња да су Тачи и остали починили злочине за које су оптужени, а за које ће им се судити пред тим већима.

Судија је указо и зашто сматра да оптужница треба да остане редигована, односно да се у њој не наводе имена сведока и жртава.

Краснићи, Тачи, Реџепи и Сељими се терете за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније.

Свима се заједно на терет стављају оптужбе написане у 10 тачака, а поред осталог и 98 убистава, 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања.

Тачи, Весељи, Саљими и Краснићи су оптужени и за злочине које су починили њихови потчцињени и који су детаљно описани у оптужници, јер су, како тврди тужилаштво, знали да су се злочини догодили или да ће бити почињени и нису ништа учинили да их спрече, нити да кривце казне.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести