Чен Бо: Интервју председника Вучића кинеској ТВ видело 70 милиона гледалаца

БЕОГРАД: Интервју председника Србије Александра Вучића кинеској телевизији ЧТВ видело је 70 милиона гледалаца у Кини, објавила је кинеска амбасадорка у Србији Чен Бо на свом Твитер профилу.
 Ambasadorka Kine Čen Bo Foto: Predsedništvo Srbije
Фото: Амбасадорка Кине Чен Бо Фото: Председништво Србије

“Прави пријатељ се препознаје у невољи. Новинарка ЧТВ Жанг Јинг ми је рекла да је до сада тај интервју гледало око 70 милиона кинеских гледалаца,” написала је Чен Бо.

У интервјуу кинеској телевизији председник Вучић је истакао захвалност председнику Си Ђинпингу и народу Кине на подршци и помоћи Србији.

“Пријатељ у невољи је заиста пријатељ. Ваша велика подршка, ваша велика помоћ овој земљи... Веома смо захвални и то не кријемо. Чекамо робу, није битно да ли су то респиратори или вакцине. И рекао бих велико хвала нашим кинеским пријатељима”, рекао је Вучић у интервјуу кинеској телевизији непосредно пре одржавања онлајн самита Кине и земаља централне и источне Европе "Појас и пут".

Вучић је на самиту истакао да је неопходно да се свет врати мултилатерализму и сарадњи, јер је то једини пут за суочавање са заједничким изазовима и глобални опоравак.

Он је нагласио да будућност света треба да се одлучује кроз сарадњу, као и да од научних и технолошких напредака треба да бенефит има цело човенчанство.

Вучић је рекао да је сагласан с председником Сијем, који се заложио за потребу интензивирања комуникације и припремања будуће сарадње у постковид опоравку, додавши да је сагласан са закључком да кроз механизам сарадње Кине и земаља централне и источне Европе постоји формат који може допринети развоју сарадње.

Вучић је подсетио да је вакцинација у Србиј почела кинеском Синофарм вакцином, Фајзеровим и руским цепивом, те да очекује вакцине преко Ковакс програма и ЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести