Чен Бо: СРБИЈУ ЋУ НОСИТИ У СРЦУ, сарадња наше две земље нема граница      

ПЕКИНГ: Амбасадорка Кине Чен Бо изјавила је данас да ће Србију носити у срцу ма где била и оценила да ће билатералној сарадњи, која нема граница, допринети и међународна изложба Еџпо, која ће  2027. године бити одржана у Београду.
 Ambasadorka Kine Čen Bo Foto: Predsedništvo Srbije
Фото: Амбасадорка Кине Чен Бо Фото: Председништво Србије

"Оно на шта сам највише поносна у односима Београда и Пекинга је то што се наша обострано корисна сарадња бори са свим врстама изазова, чиме се јача наше челично пријатељство", навела је Чен Бо за Танјуг у опроштајном интервјуу којим је желела, како је додала, да пренесе захвалност народу Србије на гостопримству, подршци и помоћи.

Сарадња Србије и Кине је, како је оценила, захваљујући Иницијативи Појас и пут, која ове године обележава 10. годишњицу, остварила значајан успех на свим пољима, рекла је амбасадор чији ће мандат бити уписан златним словима у историји кинеско-српских дипломатских односа.

Чен Бо је нагласила да је број циљева који су испред нас на пољу сарадње увек већи од оних који су остварени, а њих је, много да их је тешко набројати.

Зато је, како је додала, недавно направила две листе циљева, на једној је било оно што је заједнички постигнуто, а на другој задаци који нам тек предстоје.

"Друга листа је очигледно дужа од прве", рекла је амбасадор на питање на шта је најпоноснија из угла онога што је постигнуто у односима две земаље за време њеног четврогодишњег мандата завршеног 8. августа.

"На пољу инфраструктуре, пуштена је у саобраћај деоница Београд-Нови Сад брзе пруге Београд-Будимпешта, а завршена је и Обилазница око Београда. Компаније ХБИС, Зиђин Мининг и Зиђин Цоппер постале су најзначајнији извозници у Србији док је Кина постала један од главних трговинских партнера и извор инвестиција у Србији", навела је амбасадор.

 Поред свега тога, изграђен је и Кинески културни центар и почети су преговори око Споразума о слободној трговини, који ће када буде потписан отворити нове могућности за проширење сарадње у области трговине и инвестиција.

Подсетила је и на важну заједничку борбу против пандемије ковид-19 када смо подржавали једни друге и заједно радили на спасавању живота.

На питање у чему види потенцијале за даљи напредак свеобухватног стратешког партнерства и пријатељства наше две земље, каже да постоји значајан и широк простор за сарадњу у области туризма, обновљиве енергије, вештачке интелигенције, медицине и здравствене заштите, биотехнологије, пољопривреде, као и информација и телекомуникација.

 Амабсадор је честитала Србији на добијању кандидатуре за домаћина изложбе Еџпо 2027, која ће промовисати економски развој Србије и донети важне могућности нашој билатералној сарадњи.

"Такође, можемо заједно да иступамо на тржишта других земаља. Генерално, можемо закључити да сарадња Кине и Србије нема граница, јер је циљ нашег партнерства постизање заједничког развоја кроз обострану добит", навела је она.

 На питање да ли је остало нешто што је желела, а није стигла да уради Чен Бо каже да постоји -  да није успела да обидје баш сваку општину у Србији.

"Пропутовала сам многа места у Србији док сам овде студирала и радила, али остало је још много неистражених делова. Када сам ступила на дужност амбасадора, имала сам жељу да обиђем сваку општину у Србији. Међутим, овај план није остварен због пандемије, због чега ми је, искрено, највише жао", навела је Чен Бо.

На питање колико пројеката у Србији се тренутно реализује захваљујући сарадњи са Кином каже да их је толико много да их је тешко све набројати.

"У области инфраструктуре, кинеска предузећа учествују у пројектима као што су брза пруга Београд-Будимпешта, аутопут Милош Велики, Београдски метро, као и аутопут Нови Сад-Рума. У области енергетике, реч је о пројектима попут Термоелектране Костолац, Соларног парка у Сараорцима, и Пројекта топловода Обреновац-Нови Београд", рекла је амбсадор.       

У делу заштите животне средине, део смо Пројекта Чиста Србија, а у области телекомуникација, Кина је партнер Телекома Србија на пројекту АЛЛ-ИП трансформације, навела је она и додала да кинеска предузећа, укључујући ХБИС, Зиђин, Линглонг, Меи Та и Минтх, обезбеђују више од 25.000 радних места за локално становништво.        

На питање како Кина види излаз из ситуације на Косову и Метохији, Чен Бо подсећа да је став Кине по питању Косова и Метохије доследан и јасан.       

"Подржавамо напоре Србије да заштити свој суверенитет и територијални интегритет. Подржавамо проналажење решења путем дијалога у оквиру Резолуције 1244 СБ УН. Обавеза формирања Заједнице српских општина треба да буде испуњена што је пре могуће", навела је она.

Амбасадор на питање по чему ће памтити мандат у Србији и то шта је оставило највећи утисак на њу каже да има много ствари које никада неће заборавити.        

Навела је да је највише импресионирало то што су Београђани почетком 2020. године одржали концерт на Калемегдану како би подржали Кинезе у борби против пандемије ковид-19, као и лични долазак председника на аеродром како би заједно дочекали кинеске медицинске стручњаке и медицинску помоћ из Кине.       

"Чињенице су показале да су Кина и Србија челични пријатељи који деле и добро и зло. Без обзира где будем била и шта будем радила у будућности, Србија ће увек бити у мом срцу", рекла је амбасадор.

"Надам се да ћу овом приликом пренети своју захвалност народу Србије. Хвала свима на гостопримству, подршци и помоћи. Србији и српском народу желим све најбоље, нека пријатељство Кине и Србије траје вечно", рекла је она.     

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести