Чепурин: Помоћ Србији у тражењу компромиса са Приштином

БЕОГРАД: Поводом националног празника, Дана Русије, у амбасади те земље у Београду вечерас је приређен свечани пријем на коме је амбасадор Александар Чепурин поручио да ће Русија увек подржавати Србију у најсложенијим питањима, као што је тражење "прихватљивог компромиса са Приштином".
1
Фото: Tanjug

На пријему, коме су присуствовали председница Владе Ана Брнабић, и председница Народне скупштине Маја Гојковић, Чепурин је уз добродошлицу гостима рекао и да Русију и Србију спаја хиљаду година братске љубави и узајамног разумевања.

Руску амбасаду посетио је раније данас и председник Србије Александар Вучић, а на самом почетку свечаности приказана је његова порука честитке руском председнику Владимиру Путину и руском народу. Чепурин је поручио да ће његова земља увек подржати Србију у најсложенијим питањима, укључујући и очување њеног суверенитета и територијалног интегритета.

"Знамо да су Срби отпоран народ. Подржаћемо Србију у тражењу прихватљивог компромиса са Приштином, а правни основ за тај компромис је Резолуција 1244. Важно је да се он тражи без бахатог спољног притиска", рекао је амбасадор званицама.

Он је изразио уверење да ће сарадња две земље, коју данас активно развијају, у наредним годинама бити на вишем нивоу.

"Енергично ћемо развијати везе у политичкој, економској, војнотехничкој и културној сфери. Развијаћемо и везе између градова и региона", рекао је Чепурин и поздравио руководиоце региона и градоначелнике српских градова који су дошли на пријем.

Свечаност је у духу предстојећег Светског првенства у фудбалу које се одржава у Русији, а тим поводом одржана је и кратка лутрија, у којој су све званице имале прилику да учествују.

Чепурин је истакао да његова земља данас живи у ишчекивању првенства у фудбалу, а да ће за српску репрезентацију то бити готово "домаћи" шампионат.

Пријему поводом руског празника присуствовали су министри у Влади Србије Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Зоран Ðорђевић, Вања Удовичић, као и патријарх српски Иринеј, представници јавног и политичког живота, дипломатског кора...

Русија данас слави државни празник, дан када је 1990. усвојена Декларација о државном суверенитету, а кроз годину дана од тада одржани су и први избори за председника земље.

Званични назив "Дан Русије" празник је добио 2002.године, а обележава се бројним манифестацијама, празничним шетњама и ватрометом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести