Церовић: СПЦ у Црној Гори постоји ради велике Србије 

ПОДГОРИЦА: Након најаве црногорског председника Мила Ђукановића да ће се изборити за атукефалност непризнате Црногорске православне цркве, огласио се и публициста и књижевник Рајко Церовић, који каже да ако Црна Гора хоће да опстане као држава, не може да трпи садашњи статус СПЦ, те да је држава на добром путу да обнови ЦПЦ. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Коментаришући актуелна дешавања и односе између непризнате ЦПЦ, СПЦ и државе, Церовић, у изјави за портал ЦдМ, каже да се аутокефалност ЦПЦ мора обновити, како би се исправила историјска неправда.

Церовић тврди да држава дуго није била спремна на тај корак.

“Поједине епархије Српске цркве у Црној Гори немају центар у црногорској држави, него или у Херцеговини или Србији. То је исцртана карта велике Србије. Српска црква највише због тога постоји, то је њена улога. То верско је потпуно занемарљиво, то је политичка организација која жели да направи то што Ђукановић прецизно каже да је њихов план", поручио је Церовић.

Церовић каже и да, ако Црна Гора хоће да опстане као држава, не може да трпи овакав статус СПЦ у Црној Гори.

“Ради се о поробљивачкој институцији која како је ступила 1918. тако и данас ради шта хоће. Девастира нам храмове црногорске. Покушава да све преиначи. Црквене објекте које тобоже као обнавља, заправо преиначава, да докаже да је овде увек била СПЦ”, навео је Церовић.

Према његовим речима, држава је на добром путу да обнови ЦПЦ.

“Да се ово догодило и раније, али добро каже митрополит Михаило, било би ту хаоса. Немојте мислити да СПЦ неће покушати да направи хаос. Ово лето ће бити бурно. Са аутокефалношћу цркве и стављањем српске цркве на њено место, великим делом је ту крај Велике Србије”, закључио је Церовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести