Чесма краља Александра Обреновића - споменик културе

БЕОГРАД: Спомен-чесме краља Александра Првог Обреновића на Златибору проглашен је за споменик културе, одлучила је Влада Србије.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Спомен-чесма на Златибору, на територији општине Чајетина, подигнута је 1893. године.

Историја бележи да је крајем 19. века у посету Златибору дошао последњи српски краљ из династије Обреновић, Александар Први (1876–1903), и то се сматра преломним тренутком за развој туризма на овој планини. 

Крај извора хладне воде Кулашевац 1893. године организован је свечани дочек и ручак за српског краља, наводи се у одлуци владе објављеној у Службеном гласнику.

У жељи да овај боравак нечим обележи, краљ Александар се обавезао да ће о свом трошку подићи чесму, па је у знак захвалности месту тада промењено име у "Краљева вода".

Након овог догађаја почела је изградња првих смештајних објеката и претварање ове планине у туристички центар Србије.

И Вила Штерић проглашена за споменик културе

Један од најзначајнијих модернистичких објеката у Београду, вила Штерић проглашена је за споменик културе. 

Влада Србије одлучила је на прошлој седници да овај споменик културе, који се налази на територији општине Савски венац у главном граду, стави под заштиту како би се очувао изворни изглед спољашње архитектуре и ентеријера.

Споменик културе је подигнут 1933. године као стамбена двоспратница, кубичних облика, конципирана у духу функционалистичке архитектуре.

Представља једно од најзначајнијих модернистичких остварења изузетно плодног и значајног аутора српске модерне Милана Злоковића. Овај репрезентативни и модеран споменик културе подигао је по свом укусу и потребама, угледни индустријалац

Драгољуб Штерић, који је учествовао у развоју и производњи одбрамбене привреде Краљевине Југославије, наводи се у одлуци.

Функција објекта и форма су обједињени и уклопљени у природно окружење, што високо вреднује ову грађевину према критеријумима естетског функционализма. 

Представља сведочанство, додаје се, високог домета српске модерне с архитектонског и културно-историјског становишта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести