Четири принципа нове методологије приступног процеса Србије

БРИСЕЛ: Европски комесар за проширење, Оливер Вархеји, представиће у Бриселу земљама чланицма ЕУ документ којим се предлаже начин примене нове, ревидиране методологије у приступном процесу Србије.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Тзв ”нон пејпер”, у који је Танјуг имао увид, наглашава да предложене промене, у оквиру ревидиране методологије, морају бити примењене у оквиру постојећег преговарачког оквира и уз сагласност Србије, на чему је Београд инситирао.

Додаје се и да ревидирана методологије мора да буде у обостраном интересу као Србије тако и земља чланица.

Документом су представљена четири основна принципа будућег процеса приступног процеса Србије ЕУ.

Први, инситира на кредибилности процеса и још више фокус ставља на реформе у области владавине права.

Констатује се да ”нова поглавља не би требало затварати све док се не испуне прелазна мерила у фундаменталним поглављима 23 и 24”.

Други принцип подразумева ”снажније политичко управљање процесом” приступања, што би требало да земљама чланицама да већу улогу у надзору и прегледу постигнутог напретка у Србији.

Међувладине конфренције и Савет за стабилизацију и придруживање требало би да служе јачању дијалога земаља чланица и Србије, с јасним смериницма када је реч о кључним реформским процесима неопходним за напредак, стоји у тексту предлога Комисије.

Прва таква Међувладина конференција Србије и ЕУ требало би да послужи за појашањење примене нове методологије и планирању, а ”Србија би могла и да отвори кластере уколико испуни мерила за отврање, а земље чланице се сложе да је дошло до значајног напретка у владавини права”.

Трећи принцип ревидиране методологије истиче важност убрзанања динамизма приступних преговора које Србија води с ЕУ што би требало да се постигне кроз отварање више поглаваља обухваћених у шест кластера.

Србија је до сада отворила сва поглавља из првог тзв ”фундаменталног” калстера, а Европска комисија предлаже да што пре крене у процену припремљености земље у сваком од преосталих кластера како би се идентификовали основни недостаци и смернице за њихово отварање.

Још једном се наглашава да ће се ”паралелно” с припремом за отварање поглавља по кластерима радити на извешатајима о напретку земље у области владавине права што ће бити додатни услов за нове кораке у приступном процесу.

Истовременео, најављује се и убрзање интеграционих мера током усклађивања Србије с политикама и стандардима ЕУ.

Европска комисија је као четврти принцип будућег приступног пута Србије издвојила предвидљивост процеса.

У тексту предлога, у који је Танјуг имао увид, инсистира се на томе да ЕУ ”буде јаснија у свијим очекивањима” од Србије како би земља могла да се фокусира на конкретне следеће кораке на путу приступања, на мерила за затварње поглаваља односно приоритетне реформе.

У оквиру овог принципа предлажу се и ”корективне мере у случају проблема током преговора”, што се односи на санкционисање озбиљних стагнација или евентуалног назадовања у примени реформи.

Годишњи извештаји Европске комисије и по новој ревидираној методологији би требало да остану кључни у анализи напретка Србије на путу уласка у ЕУ.

Након што Европска комисија данас представи свој предлог о конкретним корацима у будућем процесу приступања Србије, о томе би требало да се изјасне и појединачно земље чланице ЕУ.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести