ЦГ: Данас наставак преговора Владе и СПЦ

ПОДГОРИЦА: Експертски тимови црногорске Владе и Српске православне цркве (СПЦ) наставиће преговоре о Закону о слободи вероисповести.
spc
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Преговори на експертском нивоу Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве о спорном Закону о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, завршени су синоћ око 18.30 сати у Вили Горица у Подгорици.

Након јучерашњег састанка није било изјава за медије.

Како преносе подгоричке Вијести, дијалог се наставља данас у 11 сати.

Дијалог експертских тимова почео је у марту, прекинут је због епидемије коронан вируса, а до сада су одржана два састанка.

Премијер Душко Марковић позвао је у недељу МЦП и епархије СПЦ у Црној Гори да данас наставе дијалог на експертком нивоу, а МЦП је тај позив прихватила, иако је раније саопштила да ће се позиву одазвати само ако он буде стигао до 12. јула.

Став МЦП је да влада треба да повуче спорни закон ради доношење измена и допуна појединих члаова.

Тумачење МЦП је да власт овим законом хоће да отме имовину Српске цркве у Црној Гори, а ради стварања тзв. Црногорске православне цркве, што је потврдио председник Мило Ђукановић у једном од својих обраћања.

Закон о слободи вероисповести усвојен је под окриљем ноћи 27. децембра прошле године, након што је део посланика опозиције похапшен.

Закон је ступио на снагу 8. јануара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести