Циљ неких амбасада-смањење утицаја Српске листе и Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да поједине западне амбасаде врше велики притисак и утицај са циљем да "растуре" Српску листу, смање њен утицај у Приштини и утицај Србије на Косову и Метохији.
vucic tanjug.
Фото: Tanjug

Вучић је рекао да се не ради о "раздору" међу Србима на Косову, како је гласило једно од новинарских питања, поводом подршке појединих политичких опозиционих покрета из Београда политичким ривалима Српске листе на Косову и Метохији.

Њихово је право, рекао је, да подрже свог кандидата, као што је право сваког да се кандидује и да каже шта мисли.

Проблем је, међутим, сматра председник Вучић, притисак и утицај појединих западних амбасада са циљем да се "растури" српска листа и ослаби утицај и присуство Србије у покрајини:

"Они не желе да Срби имају "златну акцију" у влади у Приштини и настоје да им ту позицију отежају и онемогуће на локалним изборима, и у локалним срединама", оценио је Вучић.

Указао је да они то раде преко појединих Срба заједно са Албанцима, јер, како каже, не желе да Срби имају ту кључну углогу, већ желе да им то отежају одузимањем локалних самоуправа.

Истичући да сви имају право да се кандидују на тим изборима, Вучић је рекао да би неке требало питати ко им је омогућио да их превозе Кфоровим аутомобилима и за чије се то потребе ради.

"Питање је и зашто је Шћепановић морао да буде убијен", рекао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да Косово проглашавају независним од 2008. године, а ми смо га бранили тако што је, када је био заказан митинг за одбрану Косова и Метохије, "један побегао у Румунију, а други из Београда...".

"Зато је и страдао Шћепановић....", приметио је.

Истакао је да би он увек подржао Српску листу:

"Зато што је Српска листа увек била везана за Србију више него други. Што се нас тиче, ми подржавамо Српску листу, јер тиме Србија има утицај на своју територију", рекао је председник Србије.

Што се безбедности тиче, председник је приметио да "нажалост, нисмо успели да Србе одбранимо од Срба".

"Шта се јуче догодило? Син једног кандидата, који је близак приштинској, а не српској влади, ушао је, претио и малтретирао људе у Општинском одбору Српске листе у Лепосавићу. Како то нисте чули? Изгледа да сви чујемо различите ствари са КиМ", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести