Читаку: КУРТИ ШАЉЕ КИМ У ПРОВАЛИЈУ, избори најбољи излаз из тренутне ситуације

ПРИШТИНА: Потпредседница Демократске партије Косова Вљора Читаку изјавила је вечерас да премијер привремених приштинских институција "шаље Косово у провалију".
Flojora Čitaku SB UN Foto: FoNet
Фото: Фонет/АП

Коментаришући данашње хапшење двојице службеника министарства индустрије привремених институција и бизнисмена под сумњом за малверзације са државним резервама, Читаку је оценила као скандалозан начин на који су челници институција одговорили на афере, преноси Коха.

"Упркос нашим основаним сумњама откривеним у аудио-снимцима објављеним о директној умешаности министарке Хајдар у ову аферу, мимо кривичне одговорности, носиоци државних институција имају и јавну, моралну одговорност. А министарка Хајдари би аутоматски требало да буде смењена одмах по објављивању прислушкивања где је она лично изгледа утицала да се дотични уговор додели данас ухапшеној особи, за коју се, између осталог, испоставило да је близак пријатељ премијер Курти", навела је она за КТВ.

Додала је да је Курти заједнички именитељ свих послова, поручивши да је он, уместо да подржи агенције за спровођење закона, "учинио нешто потпуно без преседана у историји Косова" и напао судије и тужиоце, али и започео ратове са предузећима и цивилним друштвом.

"Ово није Косово које су обећавали дуги низ година у опозиционој и предизборној кампањи. Косово је данас, нажалост, поларизованије него икада раније и истовремено са изузетно компромитованим односима са савезницима. Немамо више пријатеља. Премијер је својом генијалношћу успео да угрози односе са нашим непосредним суседима, са Албанијом, са Северном Македонијом - тамо смо видели прве интервенције пре неколико дана. Нажалост, такав приступ шаље Косово у провалију и бојим се да ће, ако се тај тренд не заустави, Косову бити нанета непоправљива штета", навела је Читаку.

Она је критиковала приштинску владу због иницијативе да се петицијом смене градоначелници на северу КиМ, рекавши да је за то питање "потребан политички договор, којим ће четири градоначелника поднети оставке и који ће истовремено обезбедити учешће Срба на наредним изборима".

Читаку је рекла и да Курти прекида односе са савезницима и ствара узастопне кризе, као и да њена странка верује да су нови избори најбољи излаз из тренутне ситуације.

Коментаришући Куртијеву посету Северној Македонији и састанке само са албанском опозицијом, а не и са владиним званичницима, Читаку је рекла да "није први пут да премијер намерава да се меша у унутрашње изборне процесе", помињући и албански од пре неколико година.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести