Чомић: Буњевци имају право на службени језик

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић каже да је локална самоуправа у обавези према Закону о националним саветима националних мањина да уводи употребу службеног језика и писма тамо где по Закону има довољан број мањине која захтева употребу.
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić  Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић Фото: Танјуг/видео

Скупштина града у Суботици јуче је усвојила одлуку о измени Статута Града како би буњевачки језик и писмо ушли у службену употребу у том граду, на шта су имали примедбе представници хрватске националне мањине, док је хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио да је Србији упућена протестна нота поводом тога, као и да то може угрозити односе Србије и Хрватске.

Чомић је новинарима у Београду казала да ако се по Закону буњевачки уводи у службену употребу у Суботици то је надлежност локалне самоуправе, док су критике надлежност целог друштва.

"Требало би да у оквиру дијалога тражимо одговор на питање зашто би неко био против да људи који знају који им је језик, којим говоре тим језиком и пишу, а држава Србија каже да је то њихово право и да могу да то право остварују као право националне мањне", казала је Чомић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести