Чомић: Разговарати о стварима које утичу на све грађане

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и социјални дијалог Гордана Чомић изјавила је данас да је задатак министартсва на чијем је челу да изгради идеју и концепт дијалога, као кључни инструмент демократије.
Gordana Čomić Foto: Tanjug/video
Фото: Гордана Чомић Фото: Танјуг/видео

"Оно што наше Министарство мора да уради и оно што мора да наметне као идеју и концепт је да је дијалог кључан за разумевање, чак и када се суоче двоје који се међусобно не подносе и најрађе би живели на две различите планете", рекла је Чомић на отварању он лајн скупа - НАТО недеља, у организацији ЦЕАС.

Увек је, каже Чомић, неопходно сести за исти сто и дати шансу другој страни и разговарати о стварима које утичу на све грађане.

"Некада смо имали концепт дијалога и он је у нашем друштву некако ''испарио", рекла је Чомић и изразила наду да ће Министарство дати прилику свима да дискутују "о било чему" са неким ко је на позицији доносиоца одлука, из чега ће се, уверена је, изродити нешто позитивно.

"Ако мрзите дијалог и негативно дефинишете супротну страну - сви губе. Изгубили смо 30 година због недостака таквог отвореног дијалога са политичарима који су нам само ''јели'' време", рекла је Чомић.

Дијалог би, како је рекла требало да створи политичаре који изграђују, а не који "троше" време.

"И мислим да и овде у Европи и у САД морамо да нађемо људе који изграђују време, будућност и доприносе изградњи бољег доба за све нас", рекла је Чомић.

Подсетила је да је дијалог основни инструмент демократије и да све земље западног света као кључни елемент посебно развијају дијалог.

"То је и задатак нашег министарства. Као што видите задатак је лак", нашалила се Чомић, којој је учешће на НАТО недељи била прилика да назначи како види свој посао на челу ресора који је преузела у влади Ане Брнабић.

Чомић: Не очекујем промену политике САД према Србији

Министарка за људска и мањинска права и социјални дијалог Србије Гордана Чомић изјавила је данас да не очекује промену политике САД према Србији након недавно одржаних председничких избора у САД, али очекује да ће улога НАТО у региону бити интензивирана, проширена и измењена.

Чомићева је на почетку дигиталног скупа "НАТО недеља" у Београду рекла да се због корона вируса променило све, па ће се променити и улога НАТО-а.

Она такође најављује у свом, иначе првом обраћању у јавности од избора за министра, да ће се залагати за развој сарадње Србије и НАТО-а, пре свега кроз програм Партнерство за мир и другим платформама.

"Велики системи као НАТО се споро мењају, али треба охрабривати развој односа с НАТО-ом. Сматрам да постоји пуно простора за сарадњу", рекла је Гордана Чомић.

Министарка је истакла да после пандемије коронавируса ни улога НАТО-а неће бити исти као до сада.

Према њеним речима, требало би размишљати о повратку становишта да се људска права сагледавају као мера безбедности људи.

Како је рекла, НАТО би требало да се фокусира на улогу жена, нарочито у пост-ковид ситуацији.

"Требало би да се фокусира на образоване жене овог региона и да нам да идеју шта да радимо. Ако будемо следили европски дух након отварања граница, ако будемо могли да пратимо општи дух Европе, отварања, трговинске сарадње, надам се да ћемо бити у стању да их следимо када се ради о људским правима. Људска права и безбедност морају да иду руку под руку", рекла је Чомићева.

Она је казала и да је кључни догађај из њене перспективе то што је Камала Харис постала прва жена потпредседница САД.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести