Човић: Пре споразума решити отворена питања на одржив начин

БЕОГРАД: Да би се уопште разматрао било какав нацрт документа о Косову и Метохији сва отворена питања прво морају да се реше на мерљив и одржив начин, истиче некадашњи шеф Координационог тела за КИМ Владе Србије Небојша Човић
nebojsa covic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Човић је ово рекао поводом све учесталијих спекулација да међународна заједница инсистирана на коначном решењу косовског проблема пре решења отворених питања између Београда и Приштине.

У супротном, истиче Човић у изјави Танјугу, ако су преговарачи ЕУ мислили да ће сва отворена питања затворити фиктивним договором о њиховом решавању, онда ЕУ није непристрасан посредник, већ директно заступа интересе искључиво једне стране, која већ 20 година није испунила апсолутно ниједан споразум на који се потписом обавезала.

Човић додаје да не разуме зашто наши медији око од тога праве, како каже сензацију и бомбастичним насловима о ултиматумима, сматра шире панику у нашој јавности, чиме директно иду на руку супротној страни.

"Медији по природи теже сензационализму, али несхватљив је толики степен неразумевања суштине. И портпаролка ЕУ каже - тек кад се реше сви проблеми, стране ће потписати један документ", истиче Човић.

Према његовим речима, то не значи “када се постигне договор да ће се решити сви проблеми”, јер сматра да ни Приштина ни ЕУ немају кредибилитет да ће договор бити испунуњен.

"Наш став и одговор мора да буде да је то процес, у коме Приштина мора прво да достигне основне стандарде истински демократског друштва кроз мерљиво и одрживо решавање свих отворених питања. То никако не могу да буду паралелни већ сукцесивни процеси".

Човић сматра да Поглавље 35, ако и остане као такво, нема потребе затварати толико рано у процесу преговора о прикључењу Србије ЕУ.

"У крајњем случају можемо да га затворимо и недељу дана пре пријема у чланство. Када ти исти који покушавају да збрзају овај процес говоре међју собом, они помињу 2030. годину као најранији могући термин нашег уласка у ЕУ, док нама машу испред носа 2025. или 2026. као да смо шарани које пецају на варалицу", закључује Човић.

Вечерње новости" у данашњем издању објавиле су, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда, која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајцаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од Србије.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести