Човић: Пре споразума решити отворена питања на одржив начин

БЕОГРАД: Да би се уопште разматрао било какав нацрт документа о Косову и Метохији сва отворена питања прво морају да се реше на мерљив и одржив начин, истиче некадашњи шеф Координационог тела за КИМ Владе Србије Небојша Човић
nebojsa covic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Човић је ово рекао поводом све учесталијих спекулација да међународна заједница инсистирана на коначном решењу косовског проблема пре решења отворених питања између Београда и Приштине.

У супротном, истиче Човић у изјави Танјугу, ако су преговарачи ЕУ мислили да ће сва отворена питања затворити фиктивним договором о њиховом решавању, онда ЕУ није непристрасан посредник, већ директно заступа интересе искључиво једне стране, која већ 20 година није испунила апсолутно ниједан споразум на који се потписом обавезала.

Човић додаје да не разуме зашто наши медији око од тога праве, како каже сензацију и бомбастичним насловима о ултиматумима, сматра шире панику у нашој јавности, чиме директно иду на руку супротној страни.

"Медији по природи теже сензационализму, али несхватљив је толики степен неразумевања суштине. И портпаролка ЕУ каже - тек кад се реше сви проблеми, стране ће потписати један документ", истиче Човић.

Према његовим речима, то не значи “када се постигне договор да ће се решити сви проблеми”, јер сматра да ни Приштина ни ЕУ немају кредибилитет да ће договор бити испунуњен.

"Наш став и одговор мора да буде да је то процес, у коме Приштина мора прво да достигне основне стандарде истински демократског друштва кроз мерљиво и одрживо решавање свих отворених питања. То никако не могу да буду паралелни већ сукцесивни процеси".

Човић сматра да Поглавље 35, ако и остане као такво, нема потребе затварати толико рано у процесу преговора о прикључењу Србије ЕУ.

"У крајњем случају можемо да га затворимо и недељу дана пре пријема у чланство. Када ти исти који покушавају да збрзају овај процес говоре међју собом, они помињу 2030. годину као најранији могући термин нашег уласка у ЕУ, док нама машу испред носа 2025. или 2026. као да смо шарани које пецају на варалицу", закључује Човић.

Вечерње новости" у данашњем издању објавиле су, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда, која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајцаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од Србије.

Славиша
29.07.2020 • 16:38
Србија нема ама баш никаквог разлога да жури са решавањем питања КИМ,а основно питање овде је,зашто се Немачкој и уопште ЕУ,толико жури да то питање што пре реше и да затворе питање КИМ?Чиста логика каже,нешто се неповољно спрема или надолази,по питању исте те Немачке и ЕУ,чеме ће све пасти у воду,а самим тим и њихова силна материјална средства уложена у тај квази пројекат.Србија треба само мудро да "одигра" тај ЕУ танго,и да у датом (погодном) тренутку за Србију,поврати КИМ на начин како је и отет,а управо по мени макар,то Немачку и ЕУ и плаши,тај сценарио,јер ЕУ не може да рачуна ни у ком случају,на никакву помоћ арбанасима,нити да се умешају у могући конфликт,због међународних геополитичких околности.
Vito Raski
29.07.2020 • 20:30
Gospodine Slavisa, potpuno se slazem sa Vasim komentarom, ali me malo buni to sto postavljate pitanje , zasto Germani (mislim na Nemacku i njenu sestru po krvi, Austriju) zure da konacno rese, po njima, problem Kosova i Metohije?!
Zar se ne prisecate prijasnjeg ili prethodnog veka, u kome su i jedna i druga (ondasnja vojna i ekonomska sila) propale zahvaljujuci, doduse, ne samo nama, vec i nekadasnjim saveznicama, izgubile ptimat na koji su dugorocno racunale?
Znam da cete pomisliti kako prejudiciram odnos tadasnje Srbije i samo njenu pobedu, mada to ne mogu i da hocu, tako da posmatram, ali sve one drzave koje su ucestvovale u njihovoj propasti, su toliko jake da njima i da hoce ne mogu mnogo nauditi, sem jos vecoj samosvojnoj propasti, pa su se zato, vecito, kao strvinari okomili na malu i sve slabiju Srbiju.
Jer im je Srbija, od uvek, bila trn u oku, pa pokusavaju na sve nacine da je sto vise urnisu. Najsrecniji bi bili kad ne bi Srba bilo na ovim prostorima, a da se Srbija, za vecna vremena izbrise sa mapi sveta.

Uostalom, verovatno ste upoznati sa cinjenicom da je Albaniju stvorila Austrougarska uz obilatu pomoc potuljenih Ostrvljana, pa su im cak i stvorili pismo i jezik, samo da ne bi Srbija imala deo jadranske obale, koji joj je istorijski pripadao, i pripada.

Sem ove malenkosti iznete u mom komentaru, postoji jos sijaset dokaza zasto je stalo sveukupnim Germanima i potmulim Ostrvljanima, da Srbija nestane.
Na nasu zalost, pored njihove glavne prestonice Vatikana, i mnoge slavjanske zemlje su se pridruzile, voljno i ne voljno tom njihovom, VEKOVNOM, zeljom, sto im ne sluzi na cast.
Ali, zar danas ko vodi racuna o casti, postenju, humanosti, milosrdju i uopste dobroti, jer su to postale mislene imenice, na koje je covecanstvo zaboravilo.

Jedina nam je nada u Svevisnjeg i njegove promisli da ce stati, kao i uvek kada smo verovali u Njega, u nasu pravednu odbranu za ono sto ka cemu smo uvek tezili KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU.
Славиша
29.07.2020 • 23:48
Поштовани господине Вито,све ми је јасно по питању Германа,дали из Аустрије или Немачке небитно,али ми је много чудно што сада раде на врат на нос,ствари ломе преко колена,по питању КИМ,јер су они научили да све раде полако натенане,по систему "куване жабе"?А са друге стране,још ме више чуде наши политичари,да нико нема "петљу",да гласно и јасно,упита исте те Германе,када мисле и како да Србији плате ратне одштете за ратове и злочине почињене над нашим грађанима и над нашом привредом уопште.Искрено мислим да бих тим чином,Србија дугорочно скинула Германе са грбаче,и имала веће поштовање у свету.
Vito Raski
30.07.2020 • 01:07
P-S: Moram da dodam nesto veoma vazno sto sam ispustio da naglasim, a sto nasi politicari stalno potenciraju, jer nemaju za tako necim, ama, bas, nikakve potrebe, obmanjujuci, prvo sebe, pa onda i narod. Naime, radi se o bezalternativnom ulasku u tzv. EU, za mene, od samog pocetka njenog osnivanja, bila i ostala NU (nemacka unija), jer im se ostvarila davnasnja zelja da osvoje evropske prostore, kako bi sve drzave bile pod njihovom vlascu. Da je to tako, govori cinjenica, da su se u vremenima osnivanja ove unije, odrekli svoje vladajuce valute u Evropi, njihove marke, da bi, na miran, ako vec nisu mogli ratovima, osvoje prostore starog kontinenta, a da Srbija NIKADA NECE BITI CLAN TOG DRUSTVA, ma koliko se nasi politicari upinjali da im se, makar, priblize.
Zar nisu u taj savez pre svih bile primljene principijelne saradnice Hitlerove Nemacke, sto govori sve o tom savezu.
Uostalom, ne govori li i to sto su posle Drugog svetskog rata, a da to nisu smele, poslale svoje trupe na nasu vekovnu teritoriju Kosovo i Metohiju, pa cak i ucestvovale u napadima na nasu vojsku, a zahvaljujuci prvenstveno NATO fasistickoj alijansi, nastavljacu politike Adolfa Hitlera, jer se zna da su po zavrsetku Drugog svetskog rata, mnogi fasisticki naucnici, visoki oficiri i vojnioci, preko tzv. "Pacovskih kanala", posredstvom Vatikana, prebacivani na americko tlo.
Mislim da je znano svima, da je prvu atomsku bombu, koju je Amerika upotrebila na japanske gradove Hirosimu i Nagasaki, izradila ekipa Hitlerovih naucnika, koji su bili na domaku izrade iste u Nemackoj; samo da je rat potrajao par meseci duze, danas bi svet bio zaista pokoren od strane, onda proglasene posebne rase tj. nadrase - kako su sebe smatrali Nemci.
Ne bih bio iznenadjen da to i danas podrazumevaju, samo u prikrivenim mislima.
Hvala na razumevanju. V.R.
Eto, to je razlog mojeg totalnog ne poverenja u Germane, ma koliko nam glumatali "velike prijatelje".
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести