Дачић: Ако буде нацрта, Вучић ће одговорити у складу с интересима Србије

БЕОГРАД: Београд није упознат с тим да ће у четвртак у Бриселу делегацијама Приштине и Београда бити уручен нацрт свеобухватног споразума, каже министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да је уверен да ће, уколико буде таквог предлога, председник Александар Вучић одговорити у складу са државним и националним интересима.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"Вечерње новости" су синоћ објавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајцаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од Србије.

Дачић каже да је веома чудно да се сада говори о нацрту неког документа, јер Вучић неће у четвртак ићи у Брисел, те додаје да би такав документ служио за додатни притисак на председника Србије.

"Представљање тог документа сада у овој фази дијалога би представљало изненађење, нарочито зато што није најављено да ће се то десити, али ништа није немогуће. Чудно је да то сада раде, када Вучић није присутан тамо, њему су најавили да ће наставак дијалога бити у септембру", рекао је Дачић.

Како каже, уколико буде таквог документа, он би служио томе да се добије на времену како би се извршио додатни притисак на Вучића, и споља и изнутра.

"Споља разни фактори који би хтели да искористе за уцене, да Србија мора да прихвати такав документ јер иначе не би имала светлу европску перспективу, а и на унутрашњој политичкој сцени има оних који помажу таквим притисцима организовањем разних демонстрација и насиља на улицама... То су две стране једне исте медаље. Желе да се све врати на старо стање", рекао је Дачић.

Уцењивање ће бити улазак Србије у ЕУ, каже Дачић, јер се говори о томе да правно обавезујући споразум мора да уследи пре него што се отвори пут Србије ка чланству у ЕУ.

Истиче да је сигуран да ће, ако буде таквог предлога документа, Вучић упознати јавност са његовим садржајем и да ће његов одговор бити у складу са националним и државним интересима.

Наводи да српска стана није обавештена о неком документу на дневном реду у четвртак, већ да су то техничка питања, попут питања расељених, економије...

Упитан да ли САД и ЕУ договарају потезе кад је реч о косовском питању, Дачић одговара да не би могао да каже да постоји заједничко и координирано деловање, већ, напротив, притисци из ЕУ и земаља попут Немачке и Француске да САД маргинализују у дијалогу.

"То није ново, могли сте да видите свих ових месеци, они су минирали састанак који је био планиран у Белој кући...", рекао је Дачић.

Каже да је очигледно да постоји неколико линија и токова жеља да се оствари утицај на ток дијалога.

Додаје да ће свакако резултат било каквог договора морати да прође Савет безбедности Уједињених нација, што значи да ће све велике силе морати да дају своје мишљење о томе.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести